Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tři "rebelové" ze Středočeského kraje budou z TOP 09 zřejmě vyloučení

Volební sjezd TOP 09 (29. 11. 2015)
Volební sjezd TOP 09 (29. 11. 2015)
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha – Tři zastupitelé středočeského kraje, kteří se navzdory nesouhlasu krajského vedení přidali k nové krajské koalici s ANO, STAN a ODS, budou z TOP 09 vyloučeni. Strana už podnikla první kroky.

O zahájení procesu vyloučení po dnešním jednání výkonného výboru TOP 09 to na tiskové konferenci informoval předseda strany Miroslav Kalousek. Hrozba vyloučení se týká Daniela Marka, Milana Schweigstilla a Michaely Vojtové.

Předseda TOP 09 připomněl, že krajský výbor rozhodl, že do krajské koalice strana nevstoupí. „Po tomto rozhodnutí, pokud by kterýkoli člen strany se zachoval jinak, stal se přeběhlíkem. Zásadním způsobem porušil stanovy a zradil především své voliče, protože členové konzervativní strany neporušují pravidla a nezrazují své voliče. Takže vzhledem k zásadnímu porušení stanov byl přesně podle těchto stanov zahájen proces vyloučení," prohlásil.

Postup při vyloučení definují stanovy strany a konečné slovo bude mít opět výkonný výbor, dodal. Pokud budou Marek, Vojtová a Schweigstill vyloučeni, stanou se nejspíš nezařazenými krajskými zastupiteli.

Středočeský krajský zastupitel Marek už dříve odmítl výzvu, aby se vzdal mandátu. Před několika dny řekl ČTK, že se necítí jako přeběhlík. Stejný postoj podle něj zaujímají i Schweigstill a Vojtová. Podle dřívějšího vyjádření předsedkyně středočeské TOP 09 Heleny Langšádlové se zachovali jako přeběhlíci a měli by se mandátů krajských zastupitelů vzdát.

Markovi vadí, že na dnešní jednání nebyl pozván, aby mohl vše vysvětlit. Věří, že z TOP 09 nakonec vyloučen nebude. Považuje prý za nestandardní, aby dostala prostor jen jedna strana. Poukázal na to, že on ani Vojtová nedostali na jednání pozvánku, zatímco lídr Petr Tiso a dvojka na kandidátce Jan Jakob ano. Třetí "rebelující" zastupitel Schweigstill je členem výboru, takže se jednání mohl zúčastnit.

"Pořád ještě pevně věřím, že k našemu vyloučení nakonec nedojde, že dokážeme zasednout ke společnému stolu a ve finále zvítězí zdravý rozum," prohlásil Marek. Usnesení výkonného výboru by nyní mělo být doručeno místním organizacím, jež mají 30 dnů na vyjádření, které by pak mělo být zasláno zpátky výkonnému výboru. Další zasedání širšího vedení TOP 09 bylo podle Marka předběžně stanoveno na 15. prosince, kdy by se mělo o případném vyloučení rozhodnout.

Strana minulý týden ve středních Čechách ukončila jednání o nové krajské koalici, nelíbilo se jí rozšíření původního tříčlenného uspořádání o ODS a nominace Jaroslavy Jermanové z hnutí ANO na hejtmanku. Tři z pěti zastupitelů TOP 09 navzdory rozhodnutí krajského výboru ve vyjednávání pokračovali.

Témata:  TOP 09 Středočeský kraj Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy