Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ERÚ udělil pokuty za špatně účtované ceny tepla

Energetický regulační úřad
Energetický regulační úřad
Foto: Lukáš Kňazovický, EuroZprávy.cz

Praha - Podle informací Hospodářských novin společnosti Pražská teplárenská a Veolia Energie v letech 2010 a 2011 počítaly svým klientům neoprávněně vysoké ceny za teplo. Energetický regulační úřad (ERÚ) proto firmám vyměřil vysoké pokuty.

Teplárenské společnosti se obávají, že pokud by pokutu opravdu dostaly, mohl by ERÚ stejná pravidla použít i na ceníky z následujících let.

Pražská teplárenská, kterou vlastní Energetický a průmyslový holding Daniela Křetínského, se proto odvolala. Má zaplatit 240 milionů korun, z toho je 120 milionů samotná pokuta a dalších 120 milionů mají dostat zákazníci.

Veolia Energie, dřívější Dalkia, se pokutě 230 milionů Kč nejspíš úplně vyhne. Regulátor totiž nestihl zákonné lhůty. Přesto Veolia Energie podala na ERÚ žalobu. "Vypočítali neoprávněný prospěch, ale neřekli nám, s jakými čísly pracovali ani k jakému výsledku došli. A to žalujeme," řekl exšéf firmy a dnešní člen dozorčí rady Zdeněk Duba.

Témata:  Energetický regulační úřad

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy