Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rittig je nemocný, soud je opět odložen

Ivo Rittig
Ivo Rittig
Foto: Twitter

Praha - Lobbista Ivo Rittig soudu oznámil, že onemocněl. Líčení v kauze vyzrazení utajované zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) tak nemůže pokračovat.

Soud s Rittigem a někdejší šéfkou kabinetu premiéra Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) muselo být odvoláno už poněkolikáté.

Jednání se mělo konat v úterý a ve středu, dnes dopoledne se však v justiční databázi Infosoud objevila informace o jeho zrušení. "Pan obžalovaný Rittig onemocněl. Předsedovi senátu předložil neschopenku a zároveň nedal souhlas s konáním hlavního líčení ve své nepřítomnosti," popsala mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

"Předseda senátu proto jednání odročil a zároveň rozhodl o tom, že nechá vypracovat znalecký posudek z oboru soudního lékařství na posouzení zdravotního stavu obžalovaného a možnosti jeho účasti u hlavního líčení," doplnila.

Vedle Rittiga a Nečasové čelí v kauze obvinění lobbistův právník David Michal a někdejší poradce ministra zemědělství Tomáš Jindra. Obžaloba tvrdí, že Rittig a Jindra se v roce 2012 dověděli od Nečasové a ministra zemědělství Petra Bendla (ODS), že premiér Petr Nečas (ODS) dostal od šéfa civilní rozvědky utajený materiál. Dovodili, že se týká právě jich, a Rittig proto poslal svého advokáta Michala na schůzku s Nečasovou, která prý právníkovi obsah zprávy sdělila. Ženě za to hrozí až osmileté vězení, zbylým obviněným může soud uložit maximálně tři roky odnětí svobody. Podle státního zástupce mohl Rittig díky vynesení informace učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány.

Hlavní líčení začalo letošního 30. května, podle Infosoudu se ve věci naposledy jednalo 1. června. Po aktuálním Rittigovu kroku předseda senátu Petr Novák stanovil další datum jednání na 23. až 25. listopadu.

Témata:  Ivo Rittig kauza Nagygate BIS (Bezpečnostní informační služba ČR)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy