Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za špatnou vodu v Brně mohla kombinace tří faktorů, oznámily vodárny

Voda, ilustrační fotografie
Voda, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brno - Moravská metropole a okolní obce se v polovině září ocitly bez pitné vody. Za výskyt koliformních bakterií mohla patrně kombinace faktorů, a to nižší dávka dezinfekčního činidla, relativní vysoká teplota vody a vyšší obsah živin.

Nelze říct, který faktor byl dominantnější, řekl dnes na tiskové konferenci Petr Šindler, který je pověřený zastupováním generálního ředitele Brněnských vodáren a kanalizací (BVK).

Limit koliformních bakterií je nulový. Proto BVK ihned zvýšila dávka chloru na čtyřnásobek na 0,2 miligramu na litr. Aktuálně je jeho obsah na výstupu z vodojemu Čebín poloviční.

"Děláme další analýzy a monitoring volného chloru, abychom mohli dávku ještě snížit na 0,05 miligramu kvůli senzorickým vlastnostem," řekl Šindler. Voda by tak měla postupně zase lépe chutnat a méně zapáchat. "Někteří lidé si teď stěžují," připustil Šindler.

"Koliformní bakterie jsou totiž běžně kolem nás. Jejich výskyt ve vodě nebyl doprovázený přítomností bakterie Escherichia coli. Analýzou provozních záznamů jsme vyloučili, že by příčinou mohly být rekonstrukční či údržbové práce nebo havárie na vodovodní síti," řekl Šindler.

Náklady na mimořádná opatření, k nimž patřilo zvýšení dávky chloru a proplachy vodovodní sítě, vyčíslily BVK na 170 tisíc korun. Vodárny dosud dostaly jednu žádost o náhradu škody bez určení její výše a tři žádosti o slevu.

Témata:  Brno voda viry a bakterie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy