Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec levných rakví z papíru: Podnikatel v pohřebnictví musí složit zkoušku, rozhodla vláda

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda dnes dle očekávání schválila návrh novely zákona o pohřebnictví. Kdo bude chtít v této branži podnikat, čeká ho povinná praktická zkouška, nutná bude i praxe v oboru.

Právnická osoba by při porušení zákona mohla dostat pokutu až půl milionu korun. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) počítá s tím, že novela začne platit od poloviny příštího roku. Nařízení vymezuje i postihy. Fyzická osoba může za jeden přestupek dostat pokutu až 100.000 korun, právnická až 500.000 Kč.

"Kdo chce dnes podnikat v pohřebnictví, odsedí si ve škole víkendový rekvalifikační kurz a dostane certifikát. Ale pokud si chce založit po novele živnost, bude muset složit teoretickou i praktickou zkoušku před komisí přímo v provozovně pohřební služby. Musí zejména předvést pietní úpravu těla zemřelého a jeho ukládání do rakve," řekla ČTK již dříve ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Uchazeč se základním vzděláním by měl mít minimálně desetiletou praxi, středoškolák pětiletou a vysokoškolák tříletou.

Novela rovněž zakazuje používání nejlevnějších papírových rakví. Podle předlohy by rakev mohla být papírová, ale minimálně pětivrstvá. Kromě toho si pozůstalí budou moci jako nyní vybrat různé druhy dřevěných nebo kovových rakví.

Změna se týká také pohřbívání mrtvě narozených dětí do 500 gramů. "Nyní ho lékaři považují za odpad a dávají ho do stejných míst jako například amputované končetiny. My navrhujeme, aby o případném pohřbení rozhodli rodiče. V případě, že by se nevyjádřili do 96 hodin, plod by byl považován za odpad," řekla Šlechtová.

Témata:  pohřebnictví Karla Šlechtová vláda

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy