Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vysočina má koaliční dohodu, hejtmanem bude opět Běhounek

ČSSD
ČSSD
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Jihlava - Hejtmanem kraje Vysočina bude potřetí v řadě Jiří Běhounek (za ČSSD). Sociální demokraté, ANO, ODS a Starostové pro Vysočinu dnes podepsali koaliční dohodu.

Ve volbách vítězná ČSSD bude mít v radě kraje pět mandátů, hnutí ANO dva a dvojblok ODS a koalice Starostové pro Vysočinu po jednom mandátu.

Prvním náměstkem hejtmana bude Pavel Franěk z hnutí ANO. Bude spravovat resort sociálních věcí a neziskových organizací. Druhým náměstkem bude Vladimír Novotný z ČSSD s dohledem na resort zdravotnictví. Dalšími třemi náměstky budou Josef Pavlík z hnutí ANO (majetek a finance), Jana Fischerová z ODS (kultura, památková péče, cestovní ruch a mezinárodní vztahy) a Pavel Pacal z koalice Starostové pro Vysočinu (regionální rozvoj).

Devítičlennou radu kraje doplní sociální demokraté Jana Fialová (školství, mládež a sport), Martin Hyský (lesní a vodní hospodářství, zemědělství a životní prostředí) a Jan Hyliš (doprava a silniční hospodářství).

Několik dnů po volbách totiž vyšlo najevo, že Pavlík zatajil své členství v KSČ. Objevila se také informace o jeho možném členství v Lidových milicích. "Je to již dávno, už si na to přesně nevzpomínám. Vždyť od té doby uplynulo 30 let. Byl jsem tam jen několik měsíců," sdělil Pavlík regionálnímu tisku.

Při předvolební besedě s krajskými lídry při otázce na svou politickou minulost a případné členství v milicích Pavlík řekl, že je v politice úplně nový a nikdy se neangažoval. Uvedl, že až od roku 2013 je sympatizantem hnutí ANO a od února 2015 jeho členem. Pavlík ČTK řekl, že svým spolustraníkům předložil lustrační osvědčení a dostal jejich důvěru.

Témata:  Vysočina Jiří Běhounek Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy