reklama

Odsoudily nedávné prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů o oficiální politice Česka vůči Číně i "mstivou hanebnost" prezidenta, který neudělí vyznamenání pamětníkovi Osvětimi a Terezína Jiřímu Bradymu. Vrcholní ústavní činitelé podle zástupců divadel a herců selhali, když podlehli nátlaku cizí moci, a svým postojem urazili všechny svobodomyslné občany.

"Prezident republiky je mužem minulosti a nemá již naší společnosti nic pozitivního nabídnout! K tomu nelze mlčet! Využijeme všech zákonných možností, abychom dali tento náš odpor najevo, otevřeme divadla svobodnému dialogu svobodných lidí," uvedla Asociace profesionálních divadel a Herecká asociace v prohlášení, které dnes zaslaly ČTK.

Divadelníci soudí, že pokud Zeman společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou a šéfy obou parlamentních komor Milanem Štěchem a Janem Hamáčkem (všichni ČSSD) po setkání několika lidoveckých politiků s dalajlamou ujistili Čínu o loajalitě Česka a "zbaběle podlehli výhrůžkám diplomatickým", nelze se spoléhat na to, že budou schopni řídit zemi v časech mnohem složitějších.

"Selhali jste ve své ústavní povinnosti bránit své občany před nátlakem cizí moci. My nejsme kolonií Číny! Ani rukojmími nezodpovědných zbabělců," uvedli představitelé herců a divadel z Prahy, Brna, Hradce Králové, Pardubic či Liberce.