Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neschopná EU? Ztrácí vliv a neumí se dohodnout, varuje europoslanec

EU
EU
Foto: Pixabay

Praha - Obchodní dohoda mezi Evropskou unií a Kanadou známá pod zkratkou CETA se vyjednávala 7 let. Přesto s největší pravděpodobností zkrachuje na nesouhlasu jednoho jediného regionu, belgického Valonska. Vypovídá to o neschopnosti Evropské unie?

"Ta dohoda se vyjednává řadu let. To, co padá, je její slavnostní podepsání. Představitelé Evropské unie se ale budou bezesporu dále snažit, aby se ta smlouva podepsala. Teď je to hlavně na belgické vládě, aby jednala se svou provincií a aby dosáhla toho, že ten mandát neskončí a nic z toho nebude," varuje europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer.

"I v Evropském parlamentu trvají ty věci déle než bych si představoval. Smířit bychom se s tím neměli. To vyjednávání je ovšem složité. Největší problém, který občané vnímají, byla migrační krize. V okamžiku, kdy některé země do toho jednání vstupovaly s tím, že je to národní problém a jich se to netýká, tak bylo jasné, že to jednání neproběhne rychle," uvedl pro Český rozhlas.

CETA může mít význam i pro Českou republiku. "Očekává se, že by mohlo dojít k oživení obchodu a to významně. Bavíme se tady o desítkách miliard zvýšeného HDP. Zároveň je to otázka politická. S kým jiným bychom měli být schopni uzavírat dohody než se zeměmi jako je Kanada?" ptá se.

Domnívá se, že CETA není mrtvá a že k jejímu podpisu nakonec dojde. Přesto prý existují síly, které si úspěch dohody nepřály. Je to zejména levice a protievropské strany. "Proti posilování transatlantických vztahů a uzavírání dohod jsou státy jako Rusko. Evropa ztrácí vliv, vůbec se mi to nelíbí," uzavřel.

Témata:  Luděk Niedermayer EU ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy