Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Církve se bouří. Takto se pustily do Zemana

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Oslavy 28. října na Hradě nebojkotují jen politici, ale i představitelé církví. Po kardinálu Miroslavu Vlkovi, který odsoudil „kšeftování" se státními vyznamenáními v aféře kolem ocenění Jiřího Bradyho, podobně zareagoval i plzeňský biskup Tomáš Holub nebo Federace židovských obcí.

Už o víkendu vydal výzvu katolický kněz Tomáš Halík, který vyzval, aby se pozvaní hosté nezúčastnili slavnostního večera. Vyznamenaní mají také podle něj zvážit, zda mohou letos ocenění „beze studu" přijmout. V úterý se k němu přidal někdejší pražský biskup kardinál Vlk, který dodal, že by do budoucna měli lidé lépe vybírat prezidentské kandidáty.

„Bohužel za současné situace nemohu přijmout pozvání 28.10. na Hrad. Své rozhodnutí jsem dnes sdělil svým spolubratřím sídelním biskupům," uvedl v úterý také plzeňský biskup a bývalý generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

Předávání ocenění se nezúčastní ani zástupci české židovské obce. „Představitelé Federace židovských obcí se 28.10. na hrad nedostaví. Je smutné až neuvěřitelné, že může být úřad prezidenta zneužíván takovýmto způsobem. Pana Bradyho rádi přijmeme na Federaci židovských obcí a těšíme se na jeho návštěvu," uvedla federace na své facebookové stránce.

A nepřijde ani synodní senior Českobratské církve evangelické Daniel Ženatý. „Že pozvání na hrad 28.10. odmítnu jsem věděl hned, jak dorazilo. Hrůzná manipulace s hrdinstvím pana Bradyho jen urychlila toto zveřejnění," napsal na Twitteru.

Témata:  církev 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Pražský Hrad Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy