Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna řeší rozpočet. Premiér pochválil vládu za hospodaření

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna dnes dopoledne začala v úvodním kole projednávat státní rozpočet na příští rok. Vláda ho poslancům předložila s navrženým schodkem 60 miliard korun. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) poslancům mimo jiné řekl, že vláda se snaží schodek snižovat efektivně, aby to neškodilo společenské soudržnosti. Vláda podle něho stát zbytečně nezadlužuje.

Jde už o třetí státní rozpočet, který předkládá současná koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Poslancům ho představil ministr financí Andrej Babiš (ANO). "Je nutné zdůraznit, že rozpočet je koncipován jako nepřekročitelný plán, a jsem přesvědčen, že jeho aktuální plnění bude lepší, stejně jako tomu bylo v roce loňském a bude v roce letošním, jak ostatně potvrzují aktuální data," řekl Babiš.

Sobotka podotkl, že v Česku už třetím rokem roste ekonomika, přičemž ještě v roce 2013 byl trend hrubého domácího produktu sestupný. "Rozpočet není jenom účetní cvičení, je důležité sledovat, zda plní hospodářské cíle," řekl premiér. Vládě se podle něho podařilo vytvořit stabilní podmínky, v něž mají důvěru podnikatelé, zaměstnavatelé i zaměstnanci.

Ministerský předseda vyzdvihl růst objemu peněz na vědu a výzkum, na platy ve veřejné sféře, hlavně pro učitele, i zvýšení důchodů. Kabinet se podle Sobotky ale taky snaží o co nejlepší kondici veřejných rozpočtů. "Stát zbytečně nezadlužujeme," zdůraznil.

Poslanci by dnes měli schvalovat základní parametry rozpočtu, tedy příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání. Poté už budou moci navrhovat jen přesuny uvnitř rozpočtu. Příjmy rozpočtu se proti letošnímu schválenému rozpočtu zvyšují o 68,4 miliardy na 1249,3 miliardy korun. Výdaje se zvýší o 58,4 miliardy na 1309,3 miliardy korun. Letošní schválený schodek činí 70 miliard korun, Babiš však v úterý řekl, že skončí přebytkem.

Témata:  státní rozpočet Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy