Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kandidáti do NKÚ stále nejsou. Ostuda, reaguje Kala

Miloslav Kala /ČSSD/, prezident NKÚ
Miloslav Kala /ČSSD/, prezident NKÚ
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Poslanecká sněmovna dnes nezvolila na tři uvolněná místa v širším vedení Nejvyššího kontrolního úřadu, kolegiu, žádného ze tří navržených kandidátů. Ani jeden z nich nezískal potřebný počet hlasů. Oznámil to předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO). Prezident úřadu Miloslav Kala v reakci na to uvedl, že jde o mezinárodní ostudu. Domnívá se, že motivací politických stran je rozdělit si místa v kolegiu. Nyní bude muset Sněmovně předložit nové návrhy a Sněmovna pak o nich bude opět hlasovat.

Kala navrhoval do kolegia současného poslance ANO Romana Kubíčka, bývalého zástupce ČR v Evropském účetním dvoře Jana Kinšta a současného vrchního ředitele kontrolní sekce úřadu Stanislava Kouckého. Od doby, kdy se Kala stal prezidentem úřadu, Sněmovna jeho kandidáty do kolegia až dosud schvalovala.

"Je to mezinárodní ostuda. Po 12 velmi úspěšných letech na Evropském účetním dvoře má zkušený profesionál Jan Kinšt zájem vrátit se do služeb České republiky a Poslanecká sněmovna ho odmítne! Stejně tak Stanislav Koucký má skvělý profesní životopis, mezinárodní zkušenosti a auditu zasvětil celou kariéru. Pokud ani toto všechno nestačí ke zvolení, pak už opravdu netuším, jakou nominaci ode mě Poslanecká sněmovna očekává," uvedl Kala v tiskové zprávě.

Vzkaz od poslanců si podle svých slov nemůže vyložit jinak, než že nezávislost a profesionalita úřadu začínají být na obtíž. "Na to mám jedinou odpověď: na straně NKÚ se nic měnit nebude," tvrdí. "Volba byla tajná, takže se jen těžko mohu obrátit na konkrétní kluby či jedince s otázkou, proč pro navržené kandidáty nehlasovali. Vzhledem k jejich profesním kvalitám mi ovšem nezbývá než se domnívat, že motivací politických stran je rozdělit si místa v kolegiu," dodal.

Kubíček měl nahradit bývalého člena kolegia Rudolfa Kufu, kterému skončil mandát letos 2. srpna. Kinšt a Koucký měli nahradit Antonína Macháčka a Karla Sehoře, kterým také letos skončil mandát.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad) Miloslav Kala

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy