Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

GIBS rozhodla. Policie v kauze unesených dětí neporušila zákon

GIBS rozhodla. Policie v kauze unesených dětí neporušila zákon

Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ústí nad Labem - Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dospěla k závěru, že policie v případu unesených dětí z Litoměřicka neporušila zákon. Kauzou se ještě zabývá odbor vnitřní kontroly, ten ale k závěrům ještě nedospěl.

Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Inspekce zkoumala postup policistů několik týdnů. Chlapec (16) a dívka (13) strávili deset dní ve speciálně upravené garáži v ústecké čtvrti Střekov.

"Nebylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu příslušníky Policie České republiky," řekla listu mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Děti zmizely 28. srpna. Garáž našli chlapcovi rodiče 7. září. Policie přiznala, že v areálu garáží byla hlídka už večer předtím, tedy 6. září. Místo, kde jsou drženy, chlapec zašifroval do dopisu, který únosce poslal jeho rodičům. Obsah dopisů zkoumali rodiny i písmoznalci.

Z únosu dětí byl obviněn muž (36), který byl už před lety odsouzen za pokusy o únos malých dívek na Českolipsku. Dostal za to sedm let. Recidivista z Hejnic na Liberecku se na své zločiny vyzbrojil plynovou pistolí, nožem, pouty a slzným plynem. Sedmileté dívky se zmocnil ve spánku, chtěl ji věznit v připraveném úkrytu. O tři roky starší děvče si vzal jako rukojmí a její matce hrozil únosem, pokud nedostane peníze. Muži nyní hrozí až osm let vězení.

Témata:  Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Policie ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy