reklama

"Komunisté ztrácejí podporu veřejnosti (viz volební výsledky), tak se snaží zviditelňovat za každou cenu," reagoval Herman na Filipovo tvrzení, že chtěl "podvodným způsobem vyznamenat svého příbuzného za věznění v koncentračním táboře nacistů, jejichž dědicům podlézá a ještě u toho tak nehorázně lže".

Předseda KSČM tím narážel na Hermanovo vystoupení na sjezdu sudetoněmeckého krajanského sdružení a na aféru kolem neudělení státního vyznamenání Jiřímu Bradymu, který jako jediný z rodiny přežil holokaust a po převzetí moci komunisty emigroval do Kanady.

Podle Filipa pro udělení státního vyznamenání cizímu státnímu příslušníkovi musí být oslovena vláda takové země, což se prý v Bradyho případě nestalo.

Aféru kolem Bradyho vyznamenání odstartovalo vyjádření Hermana, podle nějž mu prezident Miloš Zeman pohrozil, že jeho příbuzného Bradyho vyškrtne ze seznamu oceněných, jestliže se ministr sejde s dalajlamou. Herman Zemanovi nevyhověl, Bradyho jméno se na seznamu oceněných neobjevilo. Hrad souvislost popírá.