Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidovci si v Brně zvolili vedení, upravili název strany na zkratku KDU-ČSL

KDU - ČSL
KDU - ČSL
Foto: Martina Černáková / INCORP images

Delegáti na sjezdu KDU-ČSL v Brně dnes zvolili zbývajícího místopředsedu, kterým se stal náměstek brněnské primátorky Petr Hladík. Doplnil tak už v pátek zvolené užší vedení strany, které nově tvoří předseda Marek Výborný, první místopředsedkyně Šárka Jelínková a další tři řadoví místopředsedové Jan Bartošek, Bohuslav Niemiec a Štěpán Matek. Užší vedení KDU-ČSL se tak značně proměnilo, po osmi letech v něm skončili předseda Pavel Bělobrádek i statutární místopředseda Marian Jurečka. Budou ale v celostátním výboru. Kromě toho sjezd odsouhlasil například oficiální změnu názvu strany, kterým bude zkratka KDU-ČSL. Vyzval také k rezignaci ministryni průmyslu Martu Novákovou (za ANO).

Předsedu si sjezd vybral v dvoukolové volbě, do které kromě vítěze Výborného postoupil Jurečka. První místopředsedkyně Jelínková pak byla jedinou kandidátkou. Volba tří místopředsedů proběhla v pátek hladce, když byli hned v prvním kole zvoleni Bartošek, Niemiec a Matek. Dalšího místopředsedu ale delegáti z nabídky Jiří Mihola - Jitka Seitlová nezvolili ve druhém ani ve třetím kole. Následovala nová volba, která byla odložena na dnešní dopoledne. V ní byl nakonec jediným kandidátem Hladík, získal 290 hlasů, vydáno bylo 375 lístků.

KDU-ČSL zvolením nového předsednictva nedělá podle předsedy Výborného revoluci, naopak chce navázat na Bělobrádkovu a Jurečkovu práci. Výborný dále neuvažuje o tom, že by stranu s někým spojil, spolupráci s jinými subjekty ale nevylučuje. Chce vést suverénní, samostatnou a silnou KDU-ČSL. Z bývalého předsednictva zůstal v užším vedení jen Bartošek.

Do celostátního výboru se dostali jak Bělobrádek, tak Jurečka. Dále byli zvoleni poslanec Vít Kaňkovský, starosta Bučovic Jiří Horák, poslanec a bývalý místopředseda lidovců Ondřej Benešík, kandidát do Evropského parlamentu František Talíř, pardubický zastupitel Vít Ulrych, náměstkyně plzeňského hejtmana Ivana Bartošová, starostka Bečova Olga Haláková, Dana Forišková, Jan Borgula, bývalý poslanec Jaroslav Klaška, Radim Svoboda, předseda pražských lidovců Vít Šolle a náměstek královéhradeckého hejtmana Vladimír Derner.

Zásadním úkolem nového vedení, ale také všech lidovců, bude podle Výborného pomoc kandidátům KDU-ČSL ve volbách do Evropského parlamentu. V popředí kandidátky jsou současní europoslanci Pavel Svoboda, Tomáš Zdechovský a Michaela Šojdrová. Do kampaně dá KDU-ČSL do deseti milionů korun, z čehož 5,5 milionu uvolnila strana, zbytek dají kandidáti. Lidovci vsadí na kontaktní kampaň, chybět nebudou ani reklamní plachty či letáky.

Kromě toho dnes sjezd odsouhlasil oficiální změnu názvu strany, kterým nově bude zkratka KDU-ČSL. Nahradí tak předchozí znění Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová. U některých voličů podle lidovců nevyvolával dlouhý název například ve volebních lístcích asociaci s obecně používanou zkratkou.

Bývalý předseda KDU-ČSL Bělobrádek dnes sjezd vyzval k tomu, aby Svobodu navrhl na místopředsedu Evropského parlamentu v dalším funkčním období. Delegáti jeho výzvu podpořili. Sjezd také podpořil usnesení bývalého ministra kultury Daniela Hermana a dalších politiků, že strana odsuzuje jednání ministryně průmyslu a žádá její rezignaci. Důvodem je, že zástupce Tchaj-wanu musel ve středu na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci českého ministerstva průmyslu.

Bývalý místopředseda lidovců Herman zároveň uspěl s výzvou, aby sjezd podpořil zachování celistvosti Ukrajiny, odsoudil ruskou agresi a podpořil zachování sankcí Evropské unie vůči Rusku. Delegáti podpořili i návrh místopředsedy Jana Bartoška, že sjezd uznává práci všech, kteří se starají o bezpečnost, vidí členství ČR v NATO jako klíčové, je pro aktivní zapojení ČR do operací NATO a OSN, ale také apeluje na prohloubení vzájemné spolupráce mezi EU a NATO a požaduje zvýšení výdajů na obranu na úroveň dvou procent HDP nejpozději do roku 2024.

Témata:  KDU-ČSL Marek Výborný Daniel Herman

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy