Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci opět budou jednat o novém jménu pro státní svátek 17. listopadu

Jaroslav Zavadil /ČSSD/ v Poslanecké sněmovně (2.9.2014)
Jaroslav Zavadil /ČSSD/ v Poslanecké sněmovně (2.9.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna se bude opět zabývat názvem svátku Den boje za svobodu a demokracii, který připadá na 17. listopadu. Někteří poslanci ho chtějí přejmenovat na Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva.

Před projednáním v parlamentu návrh posoudí vláda. Mezinárodním dnem studentstva se 17. listopad celosvětově stal na památku represí nacistů vůči českým vysokým školám v tehdejším protektorátu v roce 1939. "Česká republika však stále zůstává výjimkou," uvedli v důvodové zprávě novely o státních svátcích jeho autoři Karel Rais (ANO), Petr Kořenek, Vlasta Bohdalová (oba ČSSD) a Jiří Mihola (KDU-ČSL).

V dolní komoře leží bez projednání od loňského července předloha Heleny Válkové (ANO), podle níž by název svátku zněl Mezinárodní den studentstva a den boje za svobodu a demokracii.

Doplnění pojmenování prosadila Válková letos v březnu do jiné poslanecké novely, která měla připomenout českého krále a římského císaře Karla IV. V dolní komoře se o to rozhořel poměrně ostrý spor. Pravicoví poslanci tvrdili, že se jedná o návrat před rok 1989. Poukazovali na to, že svátek využívají ke svým cílům krajně levicová hnutí a že dlouholetým předsedou Mezinárodního svazu studentstva byl významný představitel někdejší Komunistické strany Československa Miroslav Štěpán. Zastánci úpravy naopak upozorňovali na to, že se nejednalo o žádný komunistický svátek. Válková tehdy poukazovala na to, že by se neměl dostávat do pozadí odkaz událostí z roku 1939.

Předloha nakonec nebyla schválena potom, co ji poslancům vrátil Senát s návrhem, aby připomínala i Elišku Přemyslovnu, matku Karla IV. Dostatek poslaneckých hlasů se nenašel pro senátní znění ani pro potvrzení původní sněmovní verze.

Sněmovna už předloni v únoru zamítla návrh opoziční KSČM, aby se listopadový svátek jmenoval Mezinárodní den studentstva, Den boje za svobodu.

Témata:  17. listopadu státní svátek Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy