Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děti z Karviné mají v krvi víc škodlivin než děti z Budějovic, studie ukázala obrovské rozdíly

Smog
Smog
Foto: Pixmac

Praha - Výzkumu expertů z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd a Vysoké školy chemicko-technologické Praha se zaměřil na kvalitu ovzduší v ČR a na dopady znečištění na zdraví. Rozdíly v republice jsou obrovské.

Výzkum začal v roce 2013 a vědci při něm porovnávali obsah škodlivin z ovzduší v krvi, plazmě a moči stovky matek nekuřaček a stejného počtu novorozenců. Informoval o tom dnes deník Mf Dnes.

Jeden z autorů výzkumu Radim Šrám uvedl, že vědci prováděli letní a zimní odběry a ve vzorcích krve odebraných od zkoumaných v Českých Budějovicích byla koncentrace prachových částic PM10 v létě 9,1 a v zimě 20,4 mikrogramu na metr krychlový, zatímco v Karviné to bylo v létě 28 a v zimě 54 mikrogramů na metr krychlový. Několikanásobně vyšší byly výsledky z Karviné i v případě koncentrací benzoapyrenu v těle.

Vědci podle Šráma zároveň ale zjistili, že mateřské mléko není škodlivinami kontaminováno a polyaromatické uhlovodíky z něj tak do těla novorozenců nepřejdou.

Podle vědců se také prokázalo, že vysoká koncentrace prachu i benzoapyrenu zpomaluje u dětí vývoj mozku a snižuje jejich obranyschopnost.

Témata:  děti smog zdraví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy