Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hermanovi nevěřím, rozjel se Foldyna. Pak se pustil do umělců

Jaroslav Foldyna /ČSSD/
Jaroslav Foldyna /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Oslavy letošního 28. října byly poměrně bouřlivé a veřejností i médii hojně sledované. Zatímco se na Hradě předávala vyznamenání, na Staroměstském náměstí probíhala jakási protiakce za účasti řady známých osobností a tisíců občanů. Podle poslance ČSSD Jaroslava Foldyny (ČSSD) šlo o pouze o snahu zviditelnit se.

Senátor za Starosty a nezávislé Jiří Šesták slavil na Staroměstském náměstí. Tato akce, stejně jako další protesty a prohlášení, jsou podle něj pochopitelnou reakcí na chování prezidenta Miloše Zemana. Připouští, že Hrad má právo uplatňovat své názory, na druhou stranu ale poukazuje, že existuje jakási lidská slušnost.

„Existuje pravdomluvnost, vědomí, že když zastávám určitý úřad, tak mám být vzorem pro ostatní. Protože se tomu neděje, tak nervozita ve společnosti vzrůstá a společnost na toto chování reaguje," uvedl Šesták v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu. Podle Foldyny, který se účastnil akce na Hradě, hrají v tomto dění a protestech velkou roli česká média. „Česká veřejnoprávní televize umožňuje kritikům Miloše Zemana vystupovat, ale neumožňuje vystupovat mlčící většině," kritizuje ČT.

Senátor však trvá na tom, že postava prezidenta společnost rozděluje už delší dobu. „Jedna z jeho ústavních funkcí je být moderátorem ve společnosti. Tuto funkci pan prezident neplní. Někdy je tomu spíše naopak," myslí si senátor Jiří Šesták. S tím ale Foldyna absolutně nesouhlasí, navíc je to prý naprosto irelevantní důvod k protestům. „Prezident svoje pravomoci nijak nepřekročil. Podle mě byla akce na Staroměstském náměstím pouhou taškařicí pánů, kteří se akorát chtějí zviditelnit," rýpnul si do těch, kteří zorganizovali protiakci na Staroměstském náměstí.

Šesták i jeho kolegové ze Senátu kritizují například zahraničněpolitické kontakty prezidenta republiky. Prohlášení čtyř nejvyšších představitelů států podle něj vzniklo pod nátlakem, on sám ho považuje za nepřípustné. „Znevěrohodňuje nás to v očích našich západních partnerů a postupně nás to táhne na východ," myslí si. „Musíme se bránit jakékoliv servilitě. Máme s tím velmi špatné historické zkušenosti. Musíme být důstojný a sebevědomý národ a musíme si tuto důstojnost bránit," dodává.

Poslanec Foldyna na tomto chování nic špatného nevidí. Víc mu vadí vystupování současných kritiků prezidenta z řad umělců. „Myslím si, že nás nikdo nikam neposouvá. Možná se někam posouváme ve své mysli. Jsem překvapený, když vystupuje někdo, jako je pan Bartoška. Ten má hezký hlas, měl by vystupovat na Karlovarském festivalu a neměl by se tady ztrapňovat," nebral si servítky politik. Jasno má i v tom, na čí straně je pravda ve sporu o dalajlámu a vyznamenání pro Jiřího Bradyho. „Panu Hermanovi věřím asi jako pohádkám Boženy Němcové," dodal.

Témata:  Jaroslav Foldyna Miloš Zeman 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy