Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Romům se vepřín v Letech nelíbí. Mají nový plán

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Vedle vepřína v Letech stojí od devadesátých let památník, u nějž si lidé připomínají masakry Romů. Čechům se vryl do paměti zejména díky skandálním výrokům některých politiků. Nyní mají Češi možnost vyjádřit svůj názor k celé věci.

Organizace European Graaroots Antiracist Movement – EGAM vytvořila v rámci projektu "Dignity for Lety" pohlednice. Ty se budou podle serveru Romea.cz budou distribuovat v tuzemsku a budou sloužit zejména občanům.

Pohlednice totiž mohou posílat všichni občané Česka, kteří nesouhlasí s vepřínem v Letech, který stojí na místě někdejšího koncentračního tábora, jak českému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, tak například i ministru financí Andreji Babišovi.

"Tyto pohlednice mají upozornit na nedůstojnou památku obětem romské genocidy a zareagovat na dlouhodobou nečinnost státních úřadů," řekl serveru Romea.cz Miroslav Brož, jeden z iniciátorů akce. 

Na pietním aktu, který se každoročně koná u Památníku v Letech u Písku, se bude v roce 2017 spolupodílet i organizace EGAM, která nově zorganizuje prohlídku "Poznejte místa genocidy". Účastníci se při ní podívají i na skutečná místa, kde probíhala genocida Romů.

Předseda hnutí EGAM Benjamin Abtan nedávno podepsal spolu s europoslanci a národními poslanci dopis adresovaný šéfovi Evropské komise Jeana-Claudu Junckerovi, v němž vyzvali komisi, aby se situací vepřína začala zabývat. 

Témata:  romové památky Češi

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy