Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jurečka: Zrušení protiruských sankcí nelze vyměnit za porušování lidských práv

Bělobrádek, Chládek a Jurečka
Bělobrádek, Chládek a Jurečka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Česko nemůže vyměnit lidská práva za to, aby mohlo znovu vyvážet zboží do Ruska. V dnešním pořadu Otázky Václava Moravce to uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Reagoval na požadavek prezidenta Agrární komory ČR Miroslava Tomana, aby Evropská unie sankce vůči Rusku ukončila. Sankční opatření zavedla EU v polovině roku 2014 v reakci na ruskou agresi na východní Ukrajině.

"Zemědělci neprodávají zbraně, ale potraviny," řekl už dříve Toman. S tím však Jurečka nesouhlasí. "Já sice názor Agrární komory jako nevládní organizace do jisté míry chápu. Ale pro mě je ta ruská agrese nejvyšší prioritou. Nelze vyměnit lidská práva za to, že budeme vyvážet zemědělské zboží do Ruska. Zvlášť, když naše země má negativní zkušenosti z let 1938 nebo 1968. Jednou můžeme být anektováni i my," řekl dnes ministr.

Podle něj musí Česko postupovat v souladu s unií. "Když vezmeme v úvahu pobaltské země, jejich vývoz do Ruska činil až 60 procent celkového exportu. A taky neprotestují. Tak nevím, proč bychom my měli," dodal Jurečka.

Témata:  Marian Jurečka Rusko Česko

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy