Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jurečka zuří: Řetězce dávají větší přirážku na české potraviny

Bělobrádek, Chládek a Jurečka
Bělobrádek, Chládek a Jurečka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes na Žofínském fóru představil výsledky cenového šetření resortu financí mezi letošním lednem až květnem. Ten ukázal, že některé obchodní řetězce v tuzemsku dávají větší přirážku na české potraviny než na dovozové.

Například průměrná přirážka u kuřat kuchaných v ČR dosahovala podle šetření u některých řetězců skoro 38 procent. V některých případech byla ale i záporná, tedy se prodávala levněji, než je obchody nakoupily. Podle ministra jde o krátkodobé prodeje za podnákupní ceny. K něm většinou dochází, když jsou potraviny ve slevové akci. U kuřat ze států Evropské unie pak přirážka činila necelých 13,5 procenta.

U polotučného trvanlivého mléka jde pak zhruba až o 17procentní přirážku u českého produktu, u zahraničního o 11,4 procenta.

U vajec se naopak za podnákladové ceny neprodávalo. Marže u českých produktů se pohybovala mezi 7,62 procenta a 26,85 procenta, u evropských pak mezi 17 a 26,7 procenta.

Jurečkův resort ministerstvo financí o šetření požádal. "Jestli mne někdo obviňoval, že říkám nepravdu v tom, že někdy maržová politika některých obchodů vstupuje do toho, že znevýhodňuje domácí producenty, tak říkám, že částečná odpověď je v tomto," řekl Jurečka.

Zopakoval informaci, že v České republice by mohlo být o 42.000 pracovních míst v zemědělství a v navazujících oborech více, kdyby byla soběstačná v produktech, které je možné v tuzemsku vyrábět. Češi by však mohli ekonomice pomoci nákupem českých potravin.

Loni se podle údajů ministerstva počet zaměstnanců v zemědělství meziročně snížil o 1,2 procenta na 100.900 pracovníků. Více než polovina z nich je ve věku nad 45 let.

Témata:  Marian Jurečka zemědělci obchody

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy