Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínští ministři zrušili setkání s Jurečkou, zřejmě kvůli dalajlámovi

Bělobrádek, Chládek a Jurečka
Bělobrádek, Chládek a Jurečka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Členové čínské vlády, se kterými měl jednat ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) prý zrušili domluvenou schůzku. Politik měl do Číny odjet ve čtvrtek.

Jurečka na plánovanou návštěvu Čínské lidové republiky neodjede. Členové tamní vlády, se kterými měl jednat, podle něj schůzku zrušili, řekl ministr České televizi. Jurečka patří k zastáncům ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), který se setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

V Číně měl český politik jednat se svým čínským protějškem a s ministrem pro oblast vodního hospodářství. „Cesta se neuskuteční, protože náš zastupitelský úřad v Pekingu dostal informaci, že oba dva tito ministři ta setkání se mnou ruší," řekl Jurečka v pořadu Interview ČT24. „Vysvětlení bylo, že je to z důvodů, které obě strany zcela jistě chápou," doplnil Jurečka.

Schůzky s čínskými politiky se podle ministra připravovaly několik týdnů dopředu. Jurečka je přesvědčen, že zrušení schůzek souvisí s událostmi z posledních dnů, včetně setkání českého ministra kultury s dalajlamou. „Jak to bylo vysvětleno i našim kolegům na zastupitelském úřadě v Pekingu, tak si troufnu tvrdit, že jednoznačně ano," řekl televizi.

Už v pondělí ministerstvo zemědělství uvedlo: „Účast ministra byla odložena, jelikož čínská strana nepotvrdila přijetí na úrovni ministrů v dostatečném časovém předstihu. Návštěva Číny se uskuteční v plánovaném termínu, delegaci povede náměstek ministra Aleš Kendík."

Jurečka se v minulých dnech zastával ministra kultury Hermana (rovněž KDU-ČSL), který se 18. října setkal na půdě svého úřadu s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Hermana za to část českých ústavních činitelů kritizovala, protože schůzkou podle nich ohrozil česko-čínské vztahy.

Témata:  Marian Jurečka Čína

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy