reklama

Ministr zahraničí v úterý novinářům řekl, že setkání s dalajlamou je pro Čínu „jak kdyby se někdo setkával s Konradem Henleinem ze Sudetenlandu v minulosti za první republiky, když tu byla oficiální vláda".

Henlein založil v Československu za první republiky Sudetoněmeckou stranu, která spolupracovala s režimem Adolfa Hitlera v Německu. Čína označuje dalajlamu, nositele Nobelovy ceny za mír, za separatistu, který bojuje za nezávislost Tibetu, který čínská vojska v roce 1950 obsadila.

Později se za svá slova na Twitteru omluvil. „Použil jsem příměr, který nebyl vhodný, a uvědomuji si, že je za hranou. Chtěl jsem na extrémním příkladu vysvětlit, jak se Čína může dívat na oficiální přijetí dalajlamy," přiznal Zaorálek.

Ani to ale nepomohlo a politik se stal terčem ostré kritiky. „L.Zaorálkovi se to všechno nějak plete: dalajláma Henlein, zrádce Herman; co na to E.Beneš? Ale hlavně: kde je rozumná zahraniční politika?" reagoval na Twitteru předseda ODS Petr Fiala. „Dalajláma a Henlein? Tak to vypadá na totální křeč..." přisadil si místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Spolek Češi Tibet podporují pak v reakci na tento výrok požaduje Zaorálkovu okamžitou rezignaci. „Skutečnost, že přirovnal Jeho Svatost dalajlamu, který je držitelem Nobelovy ceny míru a nositelem soucitu, lásky, smíření a míru s Henleinem, je za hranicí čehokoli akceptovatelného. Za taková slova (a myšlení) se nelze omluvit, za taková slova lze pouze rezignovat," píše se v petici, kterou iniciuje exministr, někdejší předseda zelených a předseda Liberálně ekologické strany (LES) Martin Bursík.

Petici, která se na internetu objevila v úterý, měla ve středu ráno 163 podpisů.