Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvlivnější ženy ČR? Bradáčová kraluje žebříčku díky svým činům a odvaze

Lenka Bradáčová, česká státní zástupkyně, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze. Od března 2008 pak působí ve funkci prezidentky stavovského sdružení Unie státních zástupců České republiky.
Lenka Bradáčová, česká státní zástupkyně, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze. Od března 2008 pak působí ve funkci prezidentky stavovského sdružení Unie státních zástupců České republiky.
Foto: Reprofoto ČT

Praha - V čele žebříčku nejvlivnějších žen Česka, který sestavil časopis Forbes, je nadále vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Druhou pozici obsadila eurokomisařka Věra Jourová (ANO) a na třetím místě je Kateřina Jirásková, finanční ředitelka společnosti PPF.

Bradáčová se stala nejvlivnější ženou Česka počtvrté za sebou. "Lenku Bradáčovou do čela žebříčku dlouhodobě nominují její činy, odvaha a pracovitost, s jakou se pouští do největších tuzemských kauz, v nichž jde o propojení nejvyššího byznysu, politiky, lobbingu a stovek milionů, nebo spíše miliard korun," uvedl šéfredaktor Forbesu Petr Šimůnek.

Jourová se na druhou příčku posunula z loňského čtvrtého místa. Na pátém místě pak skončila stejně jako loni pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

U majitelek firem redakce Forbesu sleduje hospodářské výsledky firem, obrat, zisk, nové akvizice, a porovnává je i několik let zpětně. V sekci politiky a veřejné správy posuzuje redakce pozice, reálné pravomoci a počet lidí i objem peněz, které rozhodnutí dotyčných žen mohou přímo ovlivnit.

Deset nejvlivnějších žen ČR podle Forbesu:

1. Lenka Bradáčová, vrchní státní zástupkyně v Praze2. Věra Jourová, komisařka EU3. Kateřina Jirásková, finanční ředitelka PPF4. Petra Procházková, finanční ředitelka Agrofertu5. Adriana Krnáčová, primátorka Prahy6. Michaela Erbenová, výkonná ředitelka MMF7. Kamila Horáčková, ředitelka investic Axa Winterthur8. Michaela Chaloupková, ředitelka divize správa ČEZ9. Simona Sokolová, členka představenstva Agrofert10. Libuše Šmuclerová, generální ředitelka Czech News Center

Témata:  Lenka Bradáčová Věra Jourová Forbes

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy