Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smrt mladého Roma má ostrou dohru. Padají výhrůžky, v problémech je i starostka Hamousouvá

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Žatec - Smrt mladého Roma při říjnové potyčce v žatecké pizzerii má ostrou dohru. Nejen, že se bez konfliktů neobešly, pietní akce věnované mrtvému muži, kvůli proslovu na jedné z nich má ale problémy i starostka Zdeňka Hamousová.

Když se v polovině října v žatecké pizzerii strhla rvačka, při které zemřel mladý Rom, strhla se ve městě pořádná mela. Rodinní příslušníci a přátelé uspořádali protestní akce, ale i ty pietní.

Na jedné z nich vystoupila i starostka města Zdeňka Hamousová, která Romy pořádně pobouřila. Jak uvádí romea.cz, romský aktivista Robert Tonelli jí napsal dokonce otevřený dopis, ve kterém žádá její rezignaci.

"Paní starostko, vyzývám Vás, abyste se omluvila rodině, pozůstalým a Romům za slova, která jste pronesla na pietním shromáždění ze dne 27.10. 2016. Pasovala jste se do role soudce a vynesla smrticí ortel, který nebyl důkladně podložen argumenty a fakty," vysvětluje Tonelli hlavní důvod, proč by měla starostka odstoupit.

"Proslov na Žateckém náměstí, cituji: 'Myslím si, že je seriózní říct zde, že ten mladý život skončil, ale ne následkem cizího zavinění.' - konec citace, byl minimálně nevhodný a morálně i eticky na velmi nízké úrovni," dodal.

Starostka ale chyby na svém projevu nevidí. "Bylo to v podstatě konstatování na základě výsledků pitvy, policie ČR má tohle na svých stránkách oficiálně uveřejněné už minimálně týden," vysvětlila TV Nova Hamousová.

Romea ale o den dříve zveřejnila video, jehož záběry prý dokazují, že mladík byl zabit, a tedy nezemřel na selhání srdce, jak tvrdí policie. Rodina proto žádá novou pitvu, která by ukázala pravdu, s tím ale policie nesouhlasí.

Situace ve městě se ale prý trochu uklidnila, přesto se starostka potýká výhružkami? "Mně osobně začínají chodit, policie ČR ale hlásí klid," uvedla. "Řešíme rozpočet a tak, nemám čas řešit výhružky. Moje osoba teď musí jít stranou," uvedla.

Témata:  romové úmrtí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy