Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci mohou orožovat Česko i daleko za hranicemi, varuje analytik

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha - Od části občanů a politiků lze slyšet volání po maximální kontrole hranic a nepřijímání imigrantů. Islámští radikálové ale mohou ohrožovat Českou republiku i daleko za našimi hranicemi. Upozornil na to analytik společnosti Bisnode Milan Petrák.

Češi se podle analytika příliš upínají k iluzorní „bezpečnosti" dosažené nepřítomností migrantů a jiná, horší, nebezpečí přehlížejí. "Zapomínají se zabývat migranty, kteří jsou v táborech daleko za našimi hranicemi, ale při přípravě případných teroristických útoků jsou tam více skryti než migranti v evropských zemích s fungujícím policejním aparátem," tvrdí.

Podle analytika má masa migrantů v tureckých táborech prakticky nulové vyhlídky na slušnou budoucnost. "Nachází se v horší situaci než Němci ve 30. letech. Stejně jako Němci tehdy, i tito lidé jsou náchylní k naočkování fanatickou ideologií," tvrdí na webu aktualne.cz s tím, že máme na vybranou ze tří možností. Buď přijmeme větší pravděpodobnost útoku od menšího počtu fanatiků, nebo menší pravděpodobnost mnohem horšího útoku od množství uprchlíků, pro které se stane další pobyt v táborech nesnesitelný.

"Případně, a to je třetí varianta, se můžeme snažit kontrolovat uprchlické tábory. Pak nás ale dost možná čeká obtížné jednání s Tureckem a dalšími zeměmi a utrácení peněz za kontrolu táborů. Tyto peníze budeme muset vzít jinde, třeba přiškrcením financí na policii a armádu. Zvýšení bezpečnosti na jednom místě bude opět znamenat její snížení někde jinde. Zcela bezpečný svět nemůžeme vytvořit," dodal.

Upozornil, že otázkou deradikalizace uprchlíků se zabývá Alon Ben-Meir v deníku The Huffington Post. Nabízí recept, který prý významně zvýší naši bezpečnost a který obsahuje několik složek. "První z nich je psychologická pomoc uprchlíkům a nabídka činností, které by je zaměstnali a snížili riziko, že začnou hledat smysl života v násilném prosazování islámských hodnot. S uprchlíky by se mělo denně komunikovat, aby měli pokud možno důvěru v to, že hostitelská země si je jejich obtížné situace vědoma a pracuje na jejím zlepšení. Podle Ben-Meira je třeba zapojit umírněné imámy a muslimské učence, kteří budou vyvracet argumenty radikálů," popisuje analytik.

Důležité je podle něj také dbát o potřeby obyvatel regionu, kde je tábor umístěn, a to zejména v případě, že se jedná o chudou oblast. Tak prý lze předejít srážkám mezi místními a uprchlíky. Kromě táborů je ale také potřeba zabraňovat radikalizace ve vězeních hostitelských zemí.

Podle analytika může přílišný strach s případného teroristického útoku může vést k tomu, že budeme čelit mnohem horším násilným útokům ze strany mnohem větší masy frustrovaných fanatiků. "Snažme se proto zachovat si chladnou hlavu a zvážit všechna rizika, ne pouze některá, a teprve poté zvolit další postup," dodal.

Témata:  uprchlíci Islám

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy