Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek navrhl zveřejnit záznam o postoji vlády k dalajlamovi. Herman návrh vítá

Daniel Herman
Daniel Herman
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha – Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) navrhl, aby bylo zveřejněn záznam, na kterém členové vlády před dvěma roky jednali o postoji k tibetskému duchovním vůdci dalajlámovi. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) to vítá, dokonce za to šéfovi české diplomacie poděkoval.

Zaorálek chce na dnešní schůzi kabinetu probrat záznam dva roky starého jednání, na kterém se domlouvali členové vlády na postoji k dalajlamovi. Rád by ho zveřejnil. Neví ale stoprocentně, zda to bude možné. Zveřejnění přepisu diskuse podpořili i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

„Předpokládám, že když pan ministr o tom hovořil, tak pravděpodobně si zjistil, zda to v tom utajeném režimu nebylo. Ale já přesně úplně si to nepamatuji," řekl Herman novinářům na dotaz, v jakém režimu se schůzka uskutečnila a zda bude moci být záznam zveřejněn.

Po úterní schůzce ústavních činitelů na Hradě ministr zahraničí oznámil, že na dnešní schůzi vlády bude chtít, aby byly zveřejněny stenozáznamy z vládního jednání, na kterém se podle něj ministři domluvili, že se oficiálně nesejdou s dalajlamou. Už v minulých dnech řekl, že toto ujednání Herman porušil, když se s dalajlamou setkal na půdě ministerstva kultury. Herman popírá, že by něco takového slíbil. Zaorálek chce na dnešní schůzi kabinetu probrat záznam dva roky starého jednání, na kterém se domlouvali členové vlády na postoji k dalajlamovi. Rád by ho zveřejnil. Neví ale stoprocentně, zda to bude možné. Zveřejnění přepisu diskuse podpořili i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

„Předpokládám, že když pan ministr o tom hovořil, tak pravděpodobně si zjistil, zda to v tom utajeném režimu nebylo. Ale já přesně úplně si to nepamatuji," řekl Herman novinářům na dotaz, v jakém režimu se schůzka uskutečnila a zda bude moci být záznam zveřejněn.

Po úterní schůzce ústavních činitelů na Hradě ministr zahraničí oznámil, že na dnešní schůzi vlády bude chtít, aby byly zveřejněny stenozáznamy z vládního jednání, na kterém se podle něj ministři domluvili, že se oficiálně nesejdou s dalajlamou. Už v minulých dnech řekl, že toto ujednání Herman porušil, když se s dalajlamou setkal na půdě ministerstva kultury. Herman popírá, že by něco takového slíbil.

Témata:  Daniel Herman Lubomír Zaorálek vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy