Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pravice požaduje dvě mimořádné schůze Sněmovny. Sobotka má vysvětlit priority vlády v zahraniční politice

Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Kluby ODS a TOP 09 požadují hned dvě mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. Po premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) chtějí, aby poslancům vysvětlil priority vlády v zahraniční politice. Podle kritiků je nejasná, nesrozumitelná a ztratila cíl, což zemi škodí. Na druhé mimořádné schůzi by se mělo debatovat třeba o možnosti dvouletého odkladu elektronické evidence tržeb.

Podle šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska na žádost o svolání schůzí stačily hlasy poslanců TOP 09, STAN a ODS. Na svolání zasedání má nyní vedení Sněmovny deset dní, přesný termín zatím nebyl určen. Kalousek na společné tiskové konferenci s předsedou ODS Petrem Fialou připustil, že vládní strany mají dost hlasů na zamítnutí programu schůzí, i tak se ale odehraje debata před hlasováním.

Předseda sněmovny Jan Hamáček potvrdil, že žádosti dostal. „Žádostem vyhovím v zákonném termínu," uvedl na twitteru.

Důvodem vyvolání diskuse o zahraniční politice ve Sněmovně byl podle opozice zmatek kolem nedávné návštěvy tibetského duchovního vůdce dalajlamy. Podle Fialy se premiér Sobotka debatě o zahraniční politice opakovaně brání.

„Na mimořádné schůzi budeme chtít informaci o tom, jaké jsou priority a cíle české zahraniční politiky. Veřejnost je zneklidněna její zmateností. Pod vedením současné vlády ztratila obsah a cíle. Posledním důkazem je například ostudný text čtyř nejvyšších ústavních činitelů. Několikrát jsme nabízeli premiérovi jednání o nalezení české národní pozice, kterou by vláda mohla prosazovat v zahraničí. Bohužel, naše nabídky zůstaly nevyslyšeny. Česká republika tuto pozici potřebuje. V zahraničí budeme silní pouze tehdy, pokud budeme doma jednotní," řekl předseda ODS Petr Fiala. Sobotka to podle něj může osvětlit nejen poslancům, ale i svým ministrům, kteří nemají jasno v tom, jak mají postupovat v klíčových otázkách. Narazil tak na diskutované setkání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlamou.

Na druhé schůzi chce TOP 09 představit návrh na dvouleté odložení startu elektronické evidence tržeb, který vláda odmítla. Systém má být spuštěn v první fázi 1. prosince pro hotely a restaurace a měl by se týkat zhruba 40.000 podnikatelů. Ve středu začal pilotní provoz. Další firmy se budou zapojovat v následujících měsících.

TOP 09 v novele navrhuje, aby evidence tržeb začala platit od roku 2019, a to pro všechny. Majitelé hotelů a restaurací budou podle Kalouska "uvězněni v režimu, ve kterém nemá ministerstvo financí úplně jasno ve všech technických a procesních detailech".

„Termín spuštění EET se blíží a 40 tisíc povinných subjektů zůstane uvězněných v režimu, ve kterém ministerstvo financí stále ještě nemá zcela jasno ve všech technických a procesních detailech. V okamžiku, kdy se tato povinnost netýká všech nejenom v celé ekonomice ale ani v jednom sektoru, nemůže dojít na narovnání podnikatelského prostředí, ale může dojít jen k závažnému pokřivení podnikatelského prostředí a často nenávratným škodám," říká předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a dodal: „Nabízíme férové řešení, a jsme povinni to zkusit. Odložíme to o dva roky. Za 2 roky to buď my společně zrušíme nebo vy zvítězíte, zavedete to, ale v každém případě to bude pro všechny stejně."

 

 

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky TOP 09 Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy