Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ovčáček kvůli výrokům z posledních dní čelí kritice. Hrad se ho ale zastává

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Jiří Ovčáček nevybočuje z „názorových rámců", které mu prezident Miloš Zeman stanovil. Uvedl to dnes nadřízený hradního mluvčího kancléř Vratislav Mynář.

Mynář dnes reagoval na kritiku, která se na mluvčího o víkendu snesla například v souvislosti s jeho aktivitou na sociálních sítích ohledně kauzy udělení vyznamenání Jiřímu Bradymu, oslav 28. října a dalších událostí posledních týdnů. Ovčáček dlouhodobě tvrdí, že jeho reakce odpovídají názorům Zemana. Od prezidenta prý má poměrně volnost ve vyjadřování.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se domnívá, že některá vyjádření Ovčáčka v kauze neudělení vyznamenání Bradymu byla nesrozumitelná a vedla k protestům proti prezidentovi. Místopředseda Sněmovny a předseda Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík označil některá z vyjádření hradního mluvčího za lež. Uvedl, že neprofesionalita pracovníků hradní kanceláře je zarážející.

Kritika Ovčáčka je podle kancléře spíše jen „bouří ve sklenici vody" některých médií. Chce si přesto vypracovat k tématu analýzu. „Troufám si říct už teď, co jsem zatím přečetl a jak jsme si o tom povídali (s Ovčáčkem), ty názorové rámce, které jsou odsouhlaseny panem prezidentem, tak z toho to nevybočuje," řekl.

Ovčáček za kritikou od Gazdíka vidí „neúspěšnou demonstraci na Staroměstském náměstí". Chovanec a Gazdík mu prý přisuzují „moc přímo nadlidskou". Poznamenal, že Gazdík nechtěl v minulosti na výroky Ovčáčka reagovat s odkazem, že jde o nižšího státního úředníka. „Teď k tomu přistoupil. Myslím, že to je důsledek toho, že pan Gazdík je hrubě nespokojen s tím, že veřejnost pochopila, že celá akce na Staroměstském náměstí byla předvolební, jak pro volby parlamentní, tak pro volby prezidentské," řekl.

Mluvčí Ovčáček odmítl, že by jeho vyjádření na sociálních sítích byla ostřejší nebo konfrontačnější. Na Chovancovu kritiku uvedl, že by ministr měl vysvětlit, co měl konkrétně na mysli. V poslední době podle svých slov na twitteru či facebooku informoval o oslavách státního svátku, o stanoviscích Zemana a uváděl reakce na „tvrzení pánů Gazdíka, (kandidáta na prezidenta Michala) Horáčka a (ministra kultury Daniela) Hermana". „Nevím, co si z toho mám vybrat, co by panu ministru mohlo tak strašlivě vadit," poznamenal.

Témata:  Jiří Ovčáček Vratislav Mynář Miloš Zeman

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy