Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rada Evropy se zlobí na Česko: Segregace Romů stále trvá, Sobotka dostal vytýkací dopis

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Štrasburk/Praha - Komisař Rady Evropy opět kritizuje Českou republiku za přístup k Romům. V dopise pro premiéra Bohuslava Sobotku také žádá, aby Česko urychlilo integraci zdravotně postižených a zajistilo odškodnění pro oběti nucených sterilizací.

Dopis je datován 7. říjnem letošního roku, ale dnes byl spolu s odpovědí premiéra z tohoto týdne zveřejněn na webových stránkách Rady Evropy. Sobotka komisaře informoval o vývoji v jednotlivých kritizovaných oblastech a ujistil ho, že lidská práva menšin jsou jednou z priorit vlády.

Podle komisaře Nielse Muižniekse řada opatření přijatých českou vládou v posledních letech nepřinesla ve vzdělávání Romů žádnou reálnou významnou změnu. Romské děti prý stále tvoří příliš velké procento ve speciálních školách a třídách a jsou segregovány ve školách a třídách jen pro Romy.

Komisař v dopise rovněž vyjádřil obavy nad "vzrůstající xenofobií a intolerancí v české společnosti". V této souvislosti jako příklad uvedl výrok ministra financí Andreje Babiše ze začátku září. Muižnieks také vyzval českou vládu, aby konečně zrušila vepřín, který se nachází poblíž památníku romským obětem v Letech.

Komisař připomněl, že již v roce 2013 vyjádřil obavy z územní segregace Romů, kteří jsou prý ve velké míře ubytováváni na předměstích měst a v sociálních bytech nižší kategorie. Podivil se také nad tím, že provozovatelé ubytoven pro Romy stanovují přemrštěné nájemné, které pak inkasují od státu ze sociálních dávek.

Také zopakoval svůj návrh na zřízení mimosoudního mechanismu pro kompenzace romských žen, které byly v minulých desetiletích oběťmi nucených sterilizací.

Komisař uvítal změny občanského zákoníku týkající se osob se zdravotním postižením, nicméně vyzval ČR k rezolutní akci, aby tito lidé byli integrováni do společnosti.

Témata:  romové Bohuslav Sobotka Rada Evropy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy