reklama

Celkově výdaje na výzkum a vývoj v ČR loni dosáhly 88,7 miliardy korun, meziroční růst činí 4,2 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Více než polovinu z celkových výdajů zaplatily podniky z vlastních zdrojů, zhruba třetina šla ze státního rozpočtu a zbývající část z EU. Stát letos vydá na výzkum 29 miliard korun, příští rok 32,7 miliardy.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) dnes poukázal na neshody ve vládní koalici, kdy ministerstvo financí s navýšením nesouhlasilo, i na potíže podniků s uznáním daňových odpočtů na výzkum.

"Ministr financí (šéf hnutí ANO Andrej Babiš) říká, že z vědy nic nepadá a radši by peníze chtěl dát na důchody. Jeho stranický kolega, předseda hospodářského výboru (Ivan Pilný), říká, že peníze na vědu a výzkum jdou do černé díry. To je velký problém, pokud máme takovýto spor v rámci vládní koalice," řekl Bělobrádek.

Právě výzkum v digitálních technologiích a dalších podobných oborech výrazně pomáhají i rozvoji bezpečnosti. "Máme tady řadu krizí, Blízký východ, brexit, Sýrie, kterým věnujeme pozornost, ale možná, že nevěnujeme pozornost tomu, že už teď probíhá takzvaná digitální revoluce, která ovlivňuje veškerý život," řekl ČTK vedoucí Střediska bezpečnostní politiky při Univerzitě Karlově Miloš Balabán.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) považuje v rozvoji výzkumu za důležité dát příležitost kvalifikované pracovní síle ze zahraničí. Připustil kvůli tomu další spory ve vládě.