Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo obrany chce odebírat munici od Sellier&Bellot, zakázku za miliardy projedná vláda

Martin Stropnický /ANO/, ministr obrany
Martin Stropnický /ANO/, ministr obrany
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda na svém pondělním zasedání probere návrh na zakázku, podle níž chce ministerstvo obrany odebírat příštích pět let malorážovou munici od české firmy Sellier&Bellot. Rámcová smlouva dosáhne hodnoty až 2,48 miliardy korun.

"Kdyby došlo k nějakému konfliktu, těžko si lze představit, že by nás sousedi při zásobování strategickým materiálem upřednostnili. Proto pokud to jde, chceme klíčový materiál pořizovat doma, od českých firem," sdělil ČTK k zakázce ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Právě nákup munice nebo ručních zbraní, které obrana kupuje od České zbrojovky, považuje Stropnický za klasický příklad. České zbrojařské firmy vyzývají ministerstvo obrany k větší podpoře domácího průmyslu dlouhodobě.

Ministerstvo obrany chce od Sellier&Bellot nakupovat 61 druhů malorážové munice v rážích do devíti milimetrů a v kalibru 12 pro vojenské ruční zbraně. "Nákupem ministerstvo obrany dosáhne zabezpečení rovnoměrné obměny munice a flexibilního pokrývání potřeb při plnění aliančních závazků," uvedl mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Obrana si od nákupu slibuje, že sníží náklady na skladování plnohodnotných rezerv a bude mít zároveň jistotu požadovaných dodávek. Zadání přímo firmě Sellier&Bellot ministerstvo zdůvodňuje tím, že jde o zakázku na pořízení vojenského materiálu strategického určení, a to i s ohledem na zhoršující se mezinárodní bezpečností situaci.

Témata:  Ministerstvo obrany České republiky zbraně Martin Stropnický

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy