Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Česka dorazí srbský prezident Nikolić

Srbsko
Srbsko
Foto: Pixabay

Praha - Na konci listopadu přijede do Prahy srbský prezident Tomislav Nikolić. Setká se mimo jiné s českým protějškem Milošem Zemanem.

Budou spolu mluvit třeba o migraci nebo o začleňování Srbska do evropských struktur. ČTK to řekl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

"Oficiální návštěva srbského prezidenta je v tuto chvíli naplánována na závěr měsíce listopadu. Bude potvrzením dlouhotrvajícího a silného přátelství mezi oběma zeměmi," uvedl Ovčáček.

Při setkání obou prezidentů lze podle něj očekávat diskusi o migrační vlně, která zasáhla i Srbsko, evropských ambicích této balkánské země nebo o aktuální situaci v regionu. Nikolić by se během návštěvy Česka měl také setkat s dalšími představiteli ČR.

Čelní představitelé České republiky a Srbska se navštěvují poměrně často. Zeman byl jako prezident v Srbsku v dubnu 2014, do země také jel dvakrát jako předseda vlády. Při své poslední návštěvě uvedl, že doufá, že se dožije vstupu Srbska do Evropské unie.

Jedním z problémů Srbska při sbližování s unií je status Kosova. Bývalá jihosrbská provincie se od země odtrhla a vyhlásila samostatnost. Bělehrad ji ale neuznává. Srbsko formálně zahájilo přístupové rozhovory s EU na počátku roku 2014.

Témata:  Srbsko Česká republika Tomislav Nikolić

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy