Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soudci dostanou etické vodítko na na sociální sítě

Krajský soud v Ostravě
Krajský soud v Ostravě
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Mikulov (Břeclavsko) - Soudcovská unie se pokusí dát svým členům vodítko, jak se mohou projevovat na internetu a v sociálních sítích, aniž by se vystavovali riziku kárného řízení.

Shromáždění, které dnes skončilo v Mikulově na Břeclavsku, dalo etickému soudu unie úkol, aby stanovil mantinely. Jde o problém, který justice řeší i v jiných státech, řekla ČTK prezidentka unie Daniela Zemanová.

Podle Zemanové se ukazuje, že ne všichni soudci mají cit pro podobné situace, ovšem těžko jim to vytýkat. "Jsou to i nové společenské jevy. Důležité je nepředpokládat, že všichni všechno víme, ale tou diskusí rozvíjet, popisovat ta nová nebezpečí, problémy, a tím nastavovat větší citlivost soudců vůči těmto situacím," uvedla Zemanová.

Soudce má svobodu projevu, je však v souladu se zákonem a rozhodnutími kárného senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) limitován svou funkcí, a měl by proto vystupovat uměřeně. S nalezením správné míry má pomoci právě etický soud. Působí při Soudcovské unii, může se vyjadřovat ke konkrétním případům, ale i v obecné rovině.

Před kárným senátem nedávno stanul například liberecký soudce Miloš Zbránek. Dostal důtku za dva články na internetu, v nichž dehonestoval migranty a pracovníky neziskových organizací.

Témata:  soudy sociální sítě soudnictví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy