Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zoufalství IS? Do bojů nasadil i zakázané chemické zbraně

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Mosul - Bitva o hlavní bašti Islámského státu v Iráku trvá už tři týdny a radikálové ji prohrávají. Do boje proto nasadili i chemické zbraně, které jsou však zakázané.

Bitva o Mosul začala 17. října a zpočátku byl postup útočících sil poměrně rychlý, protože se odehrával v řidčeji osídleném okolí města. Na pozice islamistů v Mosulu útočí více než 25 tisíc jednotek z řad irácké armády, polovojenských kurdských jednotek a sunnitských kmenových jednotek včetně Bagdádem schválených šíitských milicí. Ze vzduchu je podporuje koalice vedená Spojenými státy.

Proti odhadem šesti tisícům radikálů tak stojí masivní přesila a islamisté si to dobře uvědomují. Rozhodli se proto nasadit do akce vše, co mají. Iráčtí Kurdové tvrdí, že extremistická organizace používá při obraně Mosul i zakázané chemické zbraně. Informovala o tom v neděli britská televize ITV s odvoláním na vyjádření vysoce postaveného kurdského činitele.

Masrur Barzání, šéf bezpečnostní rady autonomního kurdského regionu na severu Iráku, uvedl, že se islamisté snaží odrazit pokračující ofenzívu iráckých a kurdských sil na Mosul i za pomoci zakázaných bojových plynů chloru a yperitu. Ozbrojenci také podle něj používají vzájemné propojené systémy improvizovaných výbušných zařízení, kterými dokáží najednou odpálit celé čtvrti.

"Jsou stále zoufalejší, takže očekáváme, že budou bojovat stále nelítostněji," prohlásil Barzání, který je synem prezidenta iráckého Kurdistánu Masuda Barzáního. Od začátku minulého týdne, kdy jednotky pronikly do samotného města, se ale jejich postup zpomalil.

V hustěji obydlených lokalitách se totiž dají méně využívat letecké útoky a útočníci se dostávají do bližších bojových střetů s bránícími se militantními skupinami. Předpokládá se, že bitva o Mosulu může trvat několik měsíců. V Mosul se totiž podle odhadů stále nachází více než milion lidí.

Civilisté bojům nenapomáhají

Další postup iráckých vládních jednotek v Mosulu ztěžuje zejména fakt, že džihádisté si udělali z tamních obyvatel živé štíty. S odvoláním na jednoho z velitelů irácké armády to uvedla agentura AP.

Mnoho civilistů z Mosulu od zahájení operace před dvěma týdny uprchlo, ale některé další zadržují bojovníci IS a používají je jako živé štíty. To také komplikuje další leteckou podporu, kterou v dosavadní fázi ofenzívy měly pozemní síly od mezinárodní koalice v čele s USA.

V jižním předměstí dokonce útočící džihádisté v sobotu zatlačili vojáky dále od města. Irácké síly jsou nyní z jihu asi 29 kilometrů od centra města.

Témata:  Irák Islámský stát chemické zbraně

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy