Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nenávist vůči politickým stranám sílí: Jsou zkorumpované, o lidi se zajímají jen před volbami

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) položilo soubor otázek zkoumající postoje občanů ČR k politickým stranám. Výsledky naznačují, že většina populace zaujímá k politickým stranám spíše negativní postoj. Mimo jiné si lidé myslí, že se o ně politické strany zajímají pouze v období voleb, necítí možnost vstupem do politické strany něco ovlivnit nebo podezřívají politické strany z korupce. Meziročně negativní postoje k politickým stranám posílily.

Přibližně tři čtvrtiny dotázaných (76 %) souhlasí s tím, že se o ně politické strany zajímají pouze v době voleb, jsou zkorumpované (75 %) a zajímají se především o výhody a zájmy svých členů (74 %). 72 % populace je přesvědčeno o tom, že přestože politické strany kritizují jedna druhou, ve skutečnosti jsou všechny stejné, informuje soc.cas.cz.

Politické strany jako objekty rozdělující společnost vnímá 71 % obyvatel České republiky. Politické strany jakožto prostředek k účasti na politické činnosti vidí 63 % veřejnosti. S tím, že potřebujeme politické strany k hájení zájmů různých skupin a sociálních tříd, souzní přes tři pětiny dotázaných (61 %).

O nutnosti mít politické strany, aby fungovala demokracie, nepochybuje stále nadpoloviční podíl respondentů, tedy 56 %. S výrokem, že žádná politická strana nereprezentuje názory dotázaného, souhlasí 46 % oslovených (45 % nesouhlasí).

Nakonec, 43 % populace je optimistických v tom, že vstupem do politiky lze něco změnit, o dvě procenta více lidí vyjadřuje spíše pesimistický názor.

Téměř všechny předložené výroky (kromě výroku o možnosti něco změnit skrze vstup do politické strany) jsou ovlivněny věkem respondenta. Zajímavé jsou především odpovědi mladých lidí (15 – 19 let), kteří častěji ve srovnání se zbytkem populace volí odpověď „nevím". Tento nález je v souladu se zdůrazňovanou lhostejností prvovoličů vzhledem ke krajským a senátním volbám.

Lidé, kteří chodí k volbám vcelku pravidelně, často nesouhlasí s tím, že politické strany nereprezentují zájmy občanů, jako jsou oni, zajímají se jen o zájmy svých členů, jsou všechny stejné a zkorumpované. Pozitivní odpověď naopak více vybírají u otázek na to, zda politické strany poskytují možnost účasti v politice, jsou nutné pro existenci demokracie, vstupem do nich lze něco změnit a hájí zájmy různých skupin a tříd.

Dotazovaní, kteří chodí k volbám zřídka, více volí zápornou odpověď na výroky, že politické strany hájí zájmy různých skupin a tříd, popřípadě, že vstupem do politiky lze něco změnit. Oproti tomu často vybírají kladnou odpověď na otázky související s tím, že politické strany nereprezentují zájmy a názory občanů, jako jsou oni sami, jsou všechny stejné a zkorumpované.

Respondenti, kteří k volbám nikdy nechodí, frekventovaněji odmítají, že vstupem do politiky lze něco změnit a politické strany hájí zájmy různých skupin a tříd. Opačně, stejní dotázaní častěji souhlasí s tím, že politické strany nereprezentují zájmy a názory občanů, jako jsou oni, jsou všechny stejné a jsou zkorumpované.

Pravolevá politická orientace ovlivňuje hodnocení pouze některých předložených výroků. Respondenti, kteří se na škále politické orientace hlásí k pravici, ve srovnání s ostatními více souhlasí s tím, že politické strany hájí zájmy různých skupin a tříd a nemohla by bez nich být demokracie. Naopak častěji nesouhlasí s tím, že politické strany nereprezentují zájmy občanů, jako jsou oni, zajímají se o lidi jen v době voleb, jsou všechny stejné a zkorumpované.

Levicový voliči frekventovaněji nesouhlasí s tím, že politické strany jsou všechny stejné a nereprezentují zájmy a názory občanů, jako jsou oni sami. Lidé, kteří se na škále politické orientace zařadili ke středu, více souhlasí s tím, že politické strany nereprezentují zájmy a názory občanů, jako jsou oni, zajímají se o lidi jen v době voleb a jsou všechny stejné.

Témata:  politické strany průzkumy Češi lidé

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy