reklama

Studie společnosti Deloitte probíhá každé dva roky a zaměřuje se na migrační formality v EU pro vysoce kvalifikované občany třetích zemí. Letos ji rozšířila na 38 zemí.

V Česku imigrační proces obnáší ohlášení volného pracovního místa či získání pracovního povolení na úřadu práce (30 dní), pak se podává žádost o zaměstnaneckou kartu (60 až 90 dní). O ní rozhoduje obor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra. Nutná je také registrace na ministerstvu vnitra a na úřadu práce. Současná praxe v Česku tak někdy dokonce překročí zákonné lhůty, varovala manažerka v oddělení imigračních služeb Deloitte Anastasia Verkhorubová.

„Česko lze bohužel považovat za takového 'antihrdinu' průzkumu, co se týče lhůty vyřízení žádosti. Zpracování žádosti trvá delší dobu jen v Itálii, zatímco v polovině zemí, které se průzkumu zúčastnily, včetně Velké Británie, Belgie, Austrálie a Číny, zabere méně než měsíc," uvedla LaDana Edwardsová, partnerka Deloitte, která vede oddělení imigračních služeb ve střední Evropě.

U dalších podmínek pro znalostní pracovníky, jako je minimální mzda nebo úroveň vzdělání, je ČR v porovnání s ostatními západoevropskými zeměmi přístupná. Nejnáročnější je v Česku i v jiných zemích získat řádné úřední ověření a překlad diplomu.

Imigrační procesy pro vysoce kvalifikované pracovníky se od těch pro ostatní pracovníky liší především požadovanými kvalifikacemi. Ve většině zemí musí mít cizí občané alespoň bakalářský nebo magisterský titul, aby byli považování za vysoce kvalifikované pracovníky.

Podle Verkhorubové Česká republika nutně potřebuje vysoce kvalifikované pracovníky v oblasti IT a kvalifikované pracovníky ve výrobním sektoru. „Vítáme snahu vlády tyto potřeby řešit zavedením speciálních programů. Domníváme se však, že by k imigraci bylo možné přistupovat komplexněji, aby země zůstala konkurenceschopná vůči rostoucím ekonomikám střední Evropy a dalších zemí," dodala.

ČR patří mezi 63 procent zemí, kde se imigrační žádosti musí vyplňovat na tištěném dokumentu. "Česko se snaží být technologicky vyspělou zemí a do technologie investuje nemalé prostředky, například v oblasti daní," uvedla Verkhorubová s tím, že zlepšení efektivity a zavedení technologií a internetových řešení může dlouhé zpracovací lhůty zkrátit.