Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Kunovic dorazily zbývající části letounu Tu-154

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.airport-brno.cz

Kunovice (Uherskohradišťsko) - Do Leteckého muzea v Kunovicích na Slovácku dnes po asi desetihodinové cestě dorazil konvoj se zbývajícími částmi bývalého vládního letounu Tu-154.

Na jeho palubě slavili v roce 1998 čeští hokejisté olympijské zlato z Nagana. Nadšenci, kteří chtějí stroj zachránit, nejprve v září převezli z pražského letiště v Kbelích do muzea trup letadla. Dnes na třech kamionech dovezli chybějící ocasní a kýlové plochy, sání motoru nebo křídlo. Podle vedoucího muzea Martina Hrabce by letoun mohl být smontován v roce 2018.

"Cesta ze začátku odsýpala. Nějaké zpoždění jsme nabrali až před Olomoucí a pak výrazné v podhůří Chřibů od Bučovic přes Nesovice a Brankovice. Jsou tam nešťastně řešené ostrůvky. Navíc lidé z protijedoucích aut si konvoj fotili místo toho, aby jeli a protisměr nám uvolnili, což nás také zdržovalo," řekl ČTK Hrabec. Kvůli šířce soupravy bylo na některých místech nutné odmontovat dopravní značky. Na zmíněných ostrůvcích ale podle Hrabce byly značky, které demontovat nejdou. "Tam jsme se vyhýbali na milimetry," doplnil.

Cesta konvoje se zbylými částmi někdejšího vládního letounu ale byla mnohem jednodušší než převoz trupu letounu, který v září trval tři dny. "Bylo to jednodušší. Náklad nebyl tak dlouhý, tady to bylo spíše o šířce," dodal Hrabec.

Části letounu nyní budou čekat na to, až budou opět namontovány zpět na letadlo. "Teď ještě dokončujeme demontáž centroplánu, střední části letadla. To nám jde dobře. Snažíme se, abychom letadlo co nejrychleji postavili na vlastní podvozek, abychom mohli odstranit podpůrné konstrukce. Potom se vrhneme na ocasní části," plánuje Hrabec. Na letounu podle něj pracuje podobně jako na demontáži zhruba desetičlenný tým. "Hlásí se nám i další dobrovolníci, například z kroužku mladých techniků," dodal.

Témata:  letectví muzea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy