Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpovi voliči nejsou hlupáci, zlobí se Horáček

Michal Horáček
Michal Horáček
Foto: Korzo

Praha - Volba Donalda Trumpa prezidentem USA je suverénním rozhodnutím svobodně se rozhodujících občanů, míní Michal Horáček, který nedávno oficiálně oznámil svou kandidatutu na post hlavy českého státu.

Na svém facebookovém profilu Horáček uvedl, že volební triumf přál Trumpově soupeřce Hillary Clintonové. "Co ale potěšilo, paní Clintonová se nevytratila zadním vchodem, panu Trumpovi zatelefonovala, uznala jeho vítězství a blahopřála mu k němu. Politická kultivovanost USA tedy žije dál, k tomu blahopřeji i já," napsal.

Trump podle něj dosáhl vítězství v regulérním demokratickém procesu. "I to těší. Neoznačujme voliče pana Trumpa hlupáky, kteří nic nepochopili. Stejně jako v případě lidí, kteří hlasovali pro brexit. Je to suverénní rozhodnutí svobodně se rozhodujících občanů," uvedl.

Vítězství Trumpa podle předsedy KDU-ČSL a vicepremiéra Pavla Bělobrádka ukázalo, že lidé chtějí změnu a volají po řešení svých problémů. Je to podle něj varování nebo inspirace. "Je to fenomén v Evropě i Americe, lidé prostě chtějí nějakou změnu, už je nebaví určité experimenty, chtějí, aby se nacházela řešení, která se dotýkají jich, to je pro nás určité varování nebo inspirace," řekl Bělobrádek novinářům k dnešnímu výsledku voleb.

Stejně jako další čeští politici upozornil na dřívější Trumpova slova o omezení financí pro Severoatlantickou alianci. "Já už před volbami říkal to, o čem konečně hovořila i Obamova administrativa, že evropské státy NATO musí navýšit svoje výdaje na obranu," uvedl.

Témata:  Michal Horáček Pavel Bělobrádek Donald Trump

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:41

Ruský obr Gazprom zažaloval ČEZ a další evropské společnosti

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy