Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyhráli normální, obyčejní, zdravý rozum používající lidé, raduje se Klaus kvůli Trumpovi

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem je podle bývalého českého prezidenta Václava Klause dobré pro Ameriku, Evropu i Českou republiku. Poražen byl podle něj svět přetvářky a potlačování svobody projevu, nad politickými elitami vyhráli normální, obyčejní lidé. Trumpovo vítězství je podle Klause krutým zúčtováním s prezidentem Barackem Obamou a jeho politikou.

"Americké prezidentské volby vyhráli normální, obyčejní, zdravý rozum používající lidé. Vyhráli nad politickými elitami, vyhráli nad politickým establishmentem, vyhráli nad manipulací jednotné mediální fronty, vyhráli nad nejvlivnějšími a nejmocnějšími zájmovými skupinami," uvedl dnes Klaus. Věří, že nedávný brexit a revoluční vítězství Trumpa vyvolá řetězovou reakci v evropských zemích. "Evropa tyto dva impulzy potřebovala," napsal.

Poražen byl podle Klause svět politické korektnosti a přetvářky, ale i řady lidí v Česku. "Byl poražen už čtvrt století dominující politický směr, který má v různých zemích světa různé názvy a představitele, u nás jim říkáme havlisté," dodal.

I Klausův někdejší tajemník Ladislav Jakl dnes zvolení Trumpa přivítal. Podle jeho vyjádření pro televizi DVTV je Trump zárukou toho, že bude otřesena supernadvláda elit. "Bude to mít hodně těžké .... Ten tlak bude ohromný," řekl Jakl.

Naopak pro ekonoma Jana Švejnara, který v roce 2008 kandidoval na českého prezidenta, přináší překvapivé zvolení Trumpa velkou míru nejistoty a velká rizika. V rozhovoru pro Respekt označil jako velmi nebezpečné jeho "laškování" kolem NATO. Trump bude podle něj Ameriku spíše izolovat, což bude Evropu nutit starat se víc sama o sebe.

"Trump je člověk, u kterého nevíme, jak se bude dál vyvíjet," uvedl Švejnar. K tomu připojil i vlastní zkušenost z Kolumbijské univerzity v New Yorku, kde působí: "My na univerzitu tradičně před volbami zveme k velké debatě ekonomické poradce prezidentských kandidátů, ale letos nic takového neproběhlo. Nebylo jasné, koho na Trumpově straně pozvat."

Lidé jsou podle Švejnara nespokojení s tím, co jim přinesla globalizace. Propad Hillary Clintonové vidí jako vzpouru proti establishmentu, svou roli sehrálo i negativní vnímání Clintonových. "Mnoha lidem nejspíš nakonec nestála za to, aby ji přišli podpořit," dodal.

Pro státního tajemníka pro EU Tomáše Prouzu (ČSSD) je výsledek voleb varováním, že se nenávist a populismus stává účinným volebním programem.

Bývalý velvyslanec v USA Alexandr Vondra vnímá výsledek amerických voleb jako revoluci nižší střední třídy proti takzvaným elitám. Za propadem Clintonové vidí její menší charisma než v případě jejího muže, bývalého prezidenta Billa Clintona, a pak také skandály. Trump podle Vondry nebude mít politiku postavenou hodnotově, zaměří se na domácí politiku. "Musíme se připravit, že to může být dva roky docela 'fičák'," řekl Vondra Českému rozhlasu.

Témata:  Václav Klaus Donald Trump volby v USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy