reklama

Novela zákona o pohřebnictví, na které Kotrlý pracoval a která má podle ministerstva platit od poloviny příštího roku, se zabývá mimo jiné právě pohřbíváním mrtvě narozených dětí do hmotnosti 500 gramů. Nyní jsou tyto děti považovány za nemocniční odpad.

Podle MfD má spolek Tobit uzavřeny smlouvy s nemocnicemi po celém Česku a od státu inkasuje pohřebné 5000 korun. Spolek tvrdí, že za tři roky zajistil dohromady 18 pohřbů.

"Kolega Tomáš Kotrlý, který odstoupil z funkce výkonného ředitele, vypravil celkem pět pohřbů dětem zemřelým před narozením, jejichž těla by jinak skončila v nemocničním odpadu," řekla deníku předsedkyně spolku Jana Vališová.

Možný střet zájmů vyšetřuje státní tajemnice Zdeňka Pikešová. Podle ní žádal Kotrlý o vyplacení pohřebného přes advokátku a fakturoval stejnou částku, jako je výše státního příspěvku, tedy 5000 Kč. "Z pohledu dodržování zákona o státní službě nebylo proto shledáno jeho porušení," uvedla mluvčí ministerstva Veronika Vároši. Ministryně Karla Šlechtová ale podle ní v podobném jednání shledává morální problém.