Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět nekončí, ale čekají ho velké změny. Albrightová v Praze promluvila o Trumpovi

Madeleine Albrightová
Madeleine Albrightová
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Exministryně zahraničí Spojených států Madeleine Albrightová dnes vystoupila na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Řekla, že zvolením Donalda Trumpa prezidentem USA svět neskončil. Čekají ho ale velké změny.

Pražská rodačka Albrightová řekla, že se snaží nepanikařit. "Uvidíme, zda se jedná o nějaké nové paradigma, větší změnu. Ještě nemám odpověď na otázku, co se stalo a proč," uvedla Albrightová.

Doufá, že se Trump obklopí i některými republikány, kteří spolupráci s ním před volbami odmítali, a hlavně lidmi, kteří se nebudou bát vyslovit opačný názor než prezident. "Vždy jsem optimista, ale optimista, který má plno starostí. Až Trump projde prvním větším briefingem, bude věcem lépe rozumět," doufá.

Myslí si, že řadu slibů z kampaně Trump nemůže realizovat a novému prezidentovi doporučuje navštěvovat její univerzitní hodiny. "Měl by se naučit, že kompromis není špatné slovo," uvedla.

"NATO je nejdůležitější aliance světa a musí se na ní pracovat, ale Evropa si to musí uvědomovat taky a také musí něco dělat," řekla Albrightová. Evropané si musí uvědomit, že i přes zdánlivý příklon současné administrativy Baracka Obamy k Asii Spojené státy na Evropu nezapomněly, dodala.

V souvislosti s příčinami Trumpovy podpory Albrightová řekla, že současnost určují dva velké trendy - globalizace a rozvoj technologií. "Každému se líbí, že může cestovat po světě a dělat co chce. Lidé ale také chtějí mít nějakou identitu, být s dalšími, kteří mluví stejným jazykem. Patriotismus je dobrá věc, ale nacionalismus je špatný a nebezpečný," uvedla. Sociální politika podle ní zatím nedokázala dostihnout rozvoj technologie a mnoho lidí má pocit, že od státu nic nedostávají.

Témata:  Madeleine Albrightová 1 Donald Trump

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy