reklama

Sobotka očekává na sjezdu "tvrdý demokratický souboj o to, kdo povede ČSSD do voleb". "Každý z nás bude muset obhájit svůj mandát," uvedl v prohlášení, kterým oznamoval změny v zastoupení sociálních demokratů ve vládě.

"Mám věrohodné informace, že někteří pražští členové tlačili na mé odvolání a nabízeli jako protiplnění to, že pomohou s prosazením některých věcí, jako jsou volební řády, a také že proběhlo jednání s nějakými jihomoravskými sociálními demokraty, že by se třeba nemusel stavět protikandidát předsedovi na sjezdu," uvedl Dienstbier při příchodu na zasedání předsednictva ČSSD, na kterém později Sobotka oznámil svoje rozhodnutí.

Sjezd podle Sobotky určí, kdo povede ČSSD do voleb. Další etapou změn, jak je nastínil před týdnem v dopise členům strany, pak bude práce na novém programu pro volby do Sněmovny. Rozhovory, které vedl s vybranými ministry během týdne, označil za tvrdé. Vedle Němečka a Dienstbiera se sešel také s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou. Ta v kabinetu zůstává.

Dienstbier před zasedáním předsednictva strany novinářům řekl, že rozhodnutí premiéra zatím nezná. Politik, který podpořil Sobotku po takzvaném lánském puči, zopakoval, že za tlakem na svou osobu cítí část stranických kolegů. Rozhodnutí o odvolání dvou ministrů z řad ČSSD dnes ráno Sobotka představil grémiu strany.

První místopředseda ČSSD Milan Chovanec potom ČTK řekl, že "ti, kteří se rozhodli mediálně spekulovat, tak neprospívají vlastní straně ani sami sobě". Ministr dodal, že politikům, kteří se takto rozhodli, nerozumí.