Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chovanec se brání: EU by neměla kritizovat státy V4 kvůli uprchlíkům

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Kritika evropských komisařů by měla směřovat k zemím, které se dobrovolně zavázaly ke kvótám na přerozdělování uprchlíků. Tvrdí to ministr vnitra Milan Chovanec s tím, že by neměli by dělat otloukánky ze zemí visegrádské čtyřky (V4), které kvóty dlouhodobě odmítají.

Eurokomisař pro migraci a vnitřní záležitosti Dimitris Avramopulos vyzval státy V4, aby se zapojily do schváleného programu přerozdělování migrantů z Itálie a Řecka. Chovanec řekl, že mu dnes písemně odpověděl a kritiku důrazně odmítl.

V dopise například vyzdvihl to, že Česko pomáhá zemím zasaženým migrační krizí například finančně nebo vysílá na zahraniční mise policisty, kteří pomáhají střežit hranice, a patří tak mezi nejaktivnější země.

"Stávající situace ve mně posiluje přesvědčení, že Evropská unie a její členské státy nyní sklízejí následky pochybeného procesu politického rozhodování, kdy byla prosazena v mimořádně citlivé oblasti právně závazná opatření, která neměla jednoznačnou a jednohlasnou podporu všech členských států," stojí mimo jiné v dopise pro komisaře.

Nefunkčnost kvót podle Chovance ukazují čísla, když ze 160.000 uprchlíků bylo zatím přesídleno 6000. "My systém kvót nepodporujeme z jednoho prostého důvodu, protože prostě nefunguje. Držet člověka za nohu v zemi, kde být nechce a stejně uteče, je úplně zbytečné," dodal Chovanec.

Témata:  Milan Chovanec Visegradská čtyřka EU

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy