Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komunisté opět navrhli nepromlčitelnost činů při privatizaci po listopadu 1989

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Praha - Opoziční KSČM po čtyřech opět navrhla nepromlčitelnost trestných činů souvisejících s privatizacemi státního majetku po listopadu 1989. Normu nejprve projedná vláda, pak se jí budou bez ohledu na vyjádření kabinetu zabývat poslanci.

Promlčecí lhůty by se neměly podle novely trestního zákoníku vztahovat ani na činy spáchané při zadávání, schvalování nebo provádění veřejné zakázky. U privatizačních činů nyní zaniká trestní odpovědnost po 20 letech.

"Vzhledem k tomu, že uplynulý čas ukázal, že mnohé trestné činy spáchané při realizaci zákona o takzvané velké privatizaci nebyly potrestány pro uplynutí promlčecí doby, přestože potrestány být mohly, je nutné tento stav do budoucna změnit," stojí v důvodové zprávě předlohy, kterou podepsala i Jana Lorencová z hnutí ANO.

KSČM už před čtyřmi lety argumentovala tím, že proces odstátnění majetku po konci socialismu provázela řada excesů. Vláda Petra Nečase (ODS) se k předloze postavila záporně, hlavně kvůli nepřípustné zpětné platnosti.

Témata:  KSČM privatizace zákony

Aktuálně se děje

2. května 2024 17:46

V Česku se rozjel ze stanice vlak bez personálu. Souprava vykolejila

Vlak bez personálu i cestujících se v úterý samovolně rozjel ze stanice. Jízda jednotky Regionova skončila vykolejením v údolí Bojovského potoka ve středních Čechách. Provoz na trati byl zastaven, incident vyšetřuje drážní inspekce. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy