Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český úspěch: Astronomové objevili už tisící proměnnou hvězdu

vesmir
vesmir
Foto: Pixabay

Praha - Čeští astronomové hlásí jubilejní proměnnou hvězdu. Pořadové číslo 1000 získal objekt, který objevil Pavel Cagaš na hvězdárně ve Zlíně.

Cagaš má na svém kontě už 371 objevů a je nejúspěšnějším českým objevovatelem proměnných hvězd. Hvězda označená CzeV1000 je zákrytová proměnná hvězda typu Algol, skládající se ze dvou oddělených složek. Dvojhvězda má výrazně červenou barvu a podle odhadů se její povrchová teplota pohybuje mezi 3700 a 4200 stupni Celsia.

"Ne všechny hvězdy svítí stále stejně. Jasnost některých hvězd se v čase mění, někdy i dost výrazně. Takové hvězdy nazýváme proměnné," vysvětlil Pavel Suchan z Astronomického ústavu.

V mezinárodním katalogu proměnných hvězd je evidováno už na 52 tisíc hvězd, nezahrnuje ale všechny objevy. Počet známých proměnných hvězd se proto podle Suchana odhaduje na 400 tisíc. První proměnné hvězdy zapsali Češi do katalogu v roce 1993, za 20 let jich objevili pět stovek.

Proměnné hvězdy mají podle astronomů klíčový význam. Umožňují studovat nitro hvězd, jejich povrch i okolí. S jejich pomocí odborníci určují vzdálenosti ve vesmíru. Obecně lze říci, že hvězdná proměnnost upozorňuje na zajímavé, právě probíhající jevy ve vesmíru.

Témata:  vesmir astronomie Češi

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy