Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový ministr zdravotnictví Ludvík bude mít na změny málo času, varují lékaři

Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) ve funkci vystřía ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík (ČSSD). Delegáti České lékařské komory (ČLK) dnes sjezdu konstatovali, že bude mít malo času na prosazení reforem.

"Odvolání vnímáme jako logický krok. Ale pokud nový ministr nezíská podporu celé vlády, pak se mu toho s resortem zdravotnictví příliš udělat nepodaří," uvedl prezident komory Milan Kubek.

Problémy, mezi které komora řadí podfinancovanost systému a nedostatek kvalifikovaného personálu, se ve zdravotnictví kumulují dlouhou dobu. "Doufáme, že pan Ludvík, který vždycky dokázal získat peníze pro motolskou nemocnici, bude stejně vehementně bojovat za celé zdravotnictví a získá peníze," poznamenal Kubek.

Jako další úkoly pro ministra zmínil mimo jiné prosazení pravidelné valorizace plateb za státní pojištěnce, jednání o zavedení zdravotní daně na tabák a alkohol či sjednocení odměňování zdravotníků. "Všechno se možná stihnout nedá, je potřeba především začít," dodal Kubek.

"Reálně se toho moc stihnout nedá, to nám je všem jasné," řekl ČTK předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel. "Útoky na ministra Němečka i od ostatních členů vlády byly celé tři roky a po třech čtvrtinách mandátu je to trošku překvapivé. Navíc není jasná konsekvence s tím, že by teď něco udělal špatně," poznamenal Engel.

Podle ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Aleše Hermana bude mezi hlavní úkoly nového ministra patřit dotažení legislativních návrhů, které připravil jeho předchůdce, dále rozpočet zdravotnictví a úhradová vyhláška na rok 2018. Lékařka a dosavadní senátorka Alena Dernerová se domnívá, že nový ministr má málo času na to, aby nastartoval nějakou změnu.

Témata:  Miloslav Ludvík Česká lékařská komora zdravotnictví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy