Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zubaři se bouří a plánují protesty. Varují před podfinancovaním oboru a zánikem ordinací

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Plzeň - Podle stomatologů je financování zubní péče v Česku nedostatečné a nevyhovující, úhrady některých výkonů z pojištění jsou prý hluboko pod vynaloženými náklady. Chystají se proto protesty.

Shodli se na tom dnes delegáti 66. sněmu České stomatologické komory (ČSK) v Plzni. O tom, jakou formu a rozsah by měl protest mít, budou zubaři teprve rozhodovat. Jasněji by mohlo být zhruba v lednu, řekl ČTK po jednání sněmu prezident komory Pavel Chrz. Toho v září 2017 vystřídá Roman Šmucler.

"S nastupujícím prezidentem se shodneme na tom, že je potřeba něco udělat, že katastrofální stav financování stomatologické péče je třeba změnit," řekl Chrz. Zubaři se sice podle něj nechystají přímo stávkovat, ale nějakou formu protestu určitě zvolí. Zubařů je nyní v ČR něco přes 8500, výkonných je 6500 až 7000, a těch se bude ČSK především ptát, řekl Chrz.

Stomatologové se podle něj snažili dohodnout s vládou na změně systému, nic se ale nestalo. Prezident komory se domnívá, že zásadní změnu postoje nemohou zubaři čekat ani od Miroslava Ludvíka.

Podle Šmuclera nejde zubařům o pouhé zvýšení platů. "Aby to nevyznělo tak, že se zubaři chtějí mít líp. Jde o to, jestli budou praxe i na venkově," řekl Šmucler. Zubařů je podle něj dostatek, ale koncentrují se ve velkých městech, kde jsou lidé i víc ochotni si za kvalitní práci připlatit. Lidé na venkově mají méně peněz a připlácet si mnohdy nechtějí nebo nemohu. Zubaři jsou tam pak odkázáni pouze na nedostatečné platby od pojišťoven.

Šmucler tvrdí, že díky tomu, že si už nyní čeští pacienti něco málo na zubní péči přispívají, dramaticky se zlepšilo zubní zdraví a násobně klesl počet zubních kazů.

Témata:  zubaři zdravotnictví Roman Šmucler

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy