Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dienstbier se hájí: Plány vlády se dařilo naplňovat

Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Legislativní plán vlády se dařilo plnit. Novinářům to dnes řekl končící ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Ve Sněmovně podle něj ale není vůle ke schválení některých předloh, třeba novely o veřejném ochránci práv, ačkoli koaliční shoda na nich je. Snahu projednat návrh Dienstbier nevidí u novely Ústavy upravující přímou volbu prezidenta. Déle než rok je v prvním čtení koaliční návrh o celostátní referendum, přitom "alespoň deklaračně má podporu i některých opozičních stran", uvedl ministr.

Dienstbier dnes bilancoval svou práci po schůzce se šéfy profesních komor, mimo jiné lékařů a advokátů. Ti vládu chválili za to, že po 20 letech existence komor byly tyto odborné společnosti zařazeny mezi organizace, které připomínkují přípravu nových předpisů.

Protože se tak loni stalo i na přání premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), Dienstbier i šéfové komor předpokládají, že spolupráce bude pokračovat. Celkem vláda k přípravě legislativy pozvala 11 profesních komor zřízených zákonem, například stavební inženýry, notáře, exekutory, architekty a veterináře.

Ve výčtu legislativních změn, které se mu nepodařilo prosadit, jmenoval Dienstbier novelu zákona o veřejném ochránci práv. "Tam budu rád, aby se schválily monitorovací mechanismus práv osob se zdravotním postižením a antidiskriminační žaloba ve veřejném zájmu," uvedl. Z pohledu sociálnědemokratických hodnost je podle něj nezbytné, aby taková úprava byla. Pomohla by sociálně slabým. Za zdržením předlohy vidí kritický postoj některých poslanců k ombudsmance Anně Šabatové. Návrh se podle něj neposuzuje věcně.

Za svůj úspěch považuje Dienstbier přijatou novela zákona o politických stranách a některých volebních zákonů, která upravuje financování kampaní. Těsně před dokončením je novela zákona o střetu zájmů, kterou vrátil Sněmovně Senát. "Za zcela klíčové považuji návrhy, které na můj návrh vláda odeslala do Parlamentu před několika týdny, a to je novela Ústavy a novela zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu (NKÚ), jejichž smyslem je umožnit NKÚ kontrolu veškerých veřejných peněz," řekl.

Se zástupci lékařů a advokátů dnes Dienstbier probíral legislativní plán na příští rok. Bude v něm podstatně méně úkolů než na předchozí roky, protože kabinetu zbývá do voleb 11 měsíců. Návrhy, které by poslala vláda v polovině roku, už by neměly šanci na schválení Sněmovnou, uvedl. "Hraniční doba je první čtvrtletí příštího roku za předpokladu, že bude ve Sněmovně vůle je probrat," uvedl Dienstbier na dotaz, v jakých termínech bude ještě vláda schopna zákony prosadit.

Veškerou agendu nyní Dienstbier předá svému nástupci poslanci Janu Chvojkovi (ČSSD), předpokládá, že se s ním spojí. Z funkce má odejít ke konci listopadu. Za svým odvoláním Dienstbier vidí pouze stranické důvody. "Při mém rozhovoru s předsedou vlády před týdnem žádné výhrady k mé práci jako ministra nezazněly. Je naprosto zjevné, že jediné důvody ke změně jsou stranické a smysluplnost nebo legitimnost takových změn může být otázka názoru," uvedl. Premiér Sobotka má podle něj právo na změny, jaký to bude mít dopad na sociální demokracii, nechce hodnotit.

Témata:  Jiří ml. Dienstbier vláda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy