Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf lihové mafie Březina vyšel z vězení, vzápětí skončil ve vazbě

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Olomouc - Šéf takzvané lihové mafie Radek Březina dnes opustil věznici, kde si odpykal 16 měsíců za ukrývání zbraní v budově bývalého areálu Svitu ve Zlíně. Na svobodě si ale dlouho nepobyl.

Vzápětí byl zadržen a ještě dnes rozhodl olomoucký vrchní soud na žádost žalobce o Březinově vzetí do vazby. Důvody souvisejí s jeho nepravomocným odsouzením k 13 letům vězení za nelegální obchody s lihem.

Březina byl kvůli kauze takzvané lihové mafie ve vazbě od 25. října 2012, do výkonu trestu kvůli ukrývání zbraní byl přemístěn v červenci loňského roku. "Pan Březina si trest odpykával ve věznici v Heřmanicích. Dnes byl z výkonu trestu propuštěn, policie jej vzápětí omezila na osobní svobodě a následně se konalo vazební zasedání. Pan Březina navrhoval, aby do vazby nebyl brán a aby byla vazba nahrazena jiným opatřením. Vrchní soud ho však vzal do vazby," řekl ČTK Březinův advokát Filip Opatřil.

S Březinovým pobytem na svobodě po opuštění věznice nesouhlasil žalobce. Soud mu vyhověl. "Vrchní soud rozhodl uvedeným způsobem nejen proto, že obžalovaný byl již nepravomocně odsouzen k výraznému trestu odnětí svobody na 13 let se zařazením do věznice se zvýšenou ostrahou, ale také vzhledem k závažnosti a charakteru spáchané trestné činnosti a rovněž vzhledem k osobě pachatele a jeho roli v dané trestné činnosti," sdělil mluvčí soudu Vladimír Lichnovský.

Březina nabídl soudu výměnou za vazbu písemný slib a dohled probačního úředníka, podle soudu to však vzhledem k charakteru trestné činnosti nemůže adekvátně vazbu nahradit.

Podle informací ČTK Březinův otec nabídl jako peněžitou záruku za syna tři miliony korun a matka dva miliony korun. Za jeho mladšího bratra Tomáše rodina nabídla již dříve kauci 15 milionů korun, soud to přijal a před dvěma lety jej propustil z vazby na svobodu.

Témata:  Radek Březina kauza lihová mafie věznice

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy