Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Štěch přiznal: Senát by trest za hanobení prezidenta asi neschválil

Milan Štěch, předseda Senátu ČR
Milan Štěch, předseda Senátu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Návrh skupiny šesti desítek poslanců na obnovu trestného činu veřejného hanobení prezidenta by Senát zřejmě neschválil, míní znovuzvolený předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD).

Soudí, že novela trestního zákoníku do Senátu ani nedorazí. Štěch ale dnes novinářům také řekl, že mu vadí hanobení státních symbolů.

"Ať už je to nahý zadek na armádu našich spojenců a nebo je to zcizení prezidentské standardy a její nahrazení těmi známými trenkami, myslím si, že to je nedůstojné. Jestli se ti lidé cítí nějakými hrdiny, pro mě je to falešné," uvedl Štěch.

Na adresu návrhu skupiny poslanců uvedl, že v horní komoře by měl docela těžkou situaci. "Tady by asi neměl příliš velkou naději na úspěch," podotkl. Je ale přesvědčen o tom, že předloha ze Sněmovny do horní komory ani nedorazí.

Štěch pokládá za riskantní takové záležitosti přímo v zákoně kriminalizovat. "Nejsme schopni najít přesnou hranici, kdy je to projev občanského názoru, občanského protestu, a kdy je to skutečně tak hrubý čin, že by si zasloužil posuzování podle trestního zákoníku," podotkl předseda Senátu.

Témata:  Milan Štěch prezident ČR senát

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy